Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit nem tudtál a quinoáról

5 dolog, amit nem tudtál a quinoáról

gasztroquinoatáplálkozás
0

Írta: and

A quinoa nemzetközi évét ugyan 2013-mal együtt lezártuk, de mindenidők egyik legegészségesebb é

A quinoa nemzetközi évét ugyan 2013-mal együtt lezártuk, de mindenidők egyik legegészségesebb élelmiszerének egyeduralmát nem lehet megszakítani!

Ha csak nemrég csatlakoztál a boldog quinoa-fogyasztók klubjához, talán van még néhány dolog, amit nem tudsz erről az ősi gabonáról. Íme 5 szórakoztató tény a népszerű szuperételről!

1. A quinoa valójában egyáltalán nem gabona.

Úgy főzzük és úgy esszük meg, mintha az lenne, de botanikailag inkább a spenót, a cékla és a mángold rokona. Az a része, amit elfogyasztunk, valójában mag, és úgy kell megfőzni, mint a rizst, csak a quinoa gluténmentes. Sőt, a leveleit is bátran elrágcsálhatod!

2. A quinoa teljes értékű fehérje.

Egy 1955-ös papíron már kikiáltották szupersztárnak, jóval azelőtt, hogy a 21. századi print és online kiadványokban felkapták volna a táplálkozástudomány szakértői. A tápanyagtartalmát és a benne lévő fehérje minőségét dicsérték, hiszen tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, amely nélkül a szervezetünk nem tudna működni. Ne felejtsük, hogy olyan élelmiszerről van szó, amely egyedülálló a növény- és állatvilágban a teljes értékű fehérjék tekintetében.

3. Több mint 100 fajta quinoa létezik.

Jelenleg nagyjából 120 félét ismer el a Gabona Tanács. A kereskedelemben leginkább a fehérrel, a pirossal és a feketével találkozhatunk. Legszélesebb körben a fehér quinoa érhető el a boltokban. A pirosat leggyakrabban főtt ételekhez használják, mert jobban megtartja az alakját hőkezelés után is. A fekete quinoának van egy kis édeskés földíze is. Sőt, ez a szuperegészséges étel megvásárolható pehely és liszt formájában is.

quinoa2.jpg ()4. A quinoát mindig le kell öblíteni.

A szárított magok egy olyan vegyülettel vannak bevonva, amelynek az íze nagyon keserű, ha nem mosod le. Ha a csomagolt változata mellett döntesz, akkor valószínűleg korábban már leöblítették, de a biztonság kedvéért főzés előtt inkább tisztítsd meg újra!

5. De mi a helyzet a csírával?

A főzési folyamat közben gyakran előbújik a quinoa göndör „farkincája”. Ez valójában a mag csírája, azt jelzi, hogy a finomság megfőtt. Jó étvágyat hozzá!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X