Főoldal > DIÉTA > Ezért egyél több tonhalat

Ezért egyél több tonhalat

diétafehérjefogyáshalomega-3táplálkozástonhalzsír
0

Írta:

Azzal mindenki tisztában van, hogy a tonhal nagyon egészséges, hiszen olyan jó zsírokat tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. De ezen kívül egy csodálatos fehérjeforrás, éppen ezért a fogyni vágyók számára is tökéletes.

A tonhal könnyen elérhető bármelyik szupermarketben, nem kell érte speciális boltba menned. Konzerv formájában könnyen és sokáig eláll, csak előkapod és máris feldobtad vele a salátád, szendvicsed, de nyugodtan adhatod tésztákhoz is.

Sokak tartanak a higanymérgezéstől a tonhal fogyasztása kapcsán. Igaz ugyan, hogy az említett fém általában megtalálható a tenger gyümölcseiben, de mértékletes fogyasztás mellett nem fenyegethet a probléma. A legtöbb ember számára heti 4 doboz tonhal elfogyasztása sem jelent egészségi problémát. Ha hetente 2 alkalommal fogyasztod, biztosan nem okoz semmilyen problémát. Megmutatjuk, miért érdemes tonhalat fogyasztani.

Jó a szívednek

A szívbetegségek elkerülésében sokat segíthet a tonhal, mert nagyon alacsony benne a telített zsírok tartalma, melyek hosszú távon az artériák beszűküléséhez vezetnek. Másodszor nagyon jó omega-3 forrás, amely zsír kifejezetten jót tesz az ereknek. Az egészséges zsírok segítenek csökkenteni a rossz, és serkenteni a jó koleszterin szintjét, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szakértők szerint az omega-3 zsírsavak még a vérrögök kialakulásának esélyét is csökkentik, így jelentősen hozzájárulnak a stoke és szívinfarktus esélyeinek csökkentéséhez.

, Image: 101340809, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Food and Drink Photos

Jó a kedvednek

Tudtad, hogy az omega-3 zsírsavak jót tesznek az agyadnak? Sőt, bizonyos kutatások arról számolnak be, hogy a depresszió kezelésében is hatékonyabbnak bizonyultak az antidepresszánsoknál – és még mellékhatásaik sem voltak. Fogyassz hetente 3-4 adag tonhalat, hogy boldogabb ember lehess!

Jó az izmaidnak

Mivel tele van fehérjével, a tonhal jelentősen hozzájárul az izomépítéshez és regenerációhoz. A legszebb az egészben az, hogy a tonhal rengeteg fehérjével lát el, miközben nagyon kevés telített zsírt viszel be vele. Tökéletes edzés utáni étel, mert így az izmok így hozzájutnak a megfelelő mennyiségű fehérjéhez és aminosavhoz. Ha fogyni szeretnél, a fehérje kulcsfontosságú, hiszen sokáig megszünteti az éhségérzetet, miközben az anyagcserét is gyorsítja.

Jó a gyulladásokra

A szervezetben lévő krónikus gyulladások nagyon komoly egészségi kockázatot jelent. Könnyen okozhatnak ugyanis szívbetegséget, ízületi gyulladást, csontritkulást, elhízást, különböző bőrbetegségeket, felgyorsult öregedést, gyenge agyműködést, szájszagot. Az egészséges zsírok, melyek a tonhalban nagy mennyiségben megtalálhatók, minden egyes alkalommal csökkentik a gyulladás szintjét, amikor eszel belőle.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X