Főoldal > DIÉTA > A tonhalas szusi tele van higannyal

A tonhalas szusi tele van higannyal

diétaegészségfogyókúraszusi
0

Írta:

A vizsgálati eredmény azért vált ki aggodalmat, mert a nehézfémnek egészségkárosító hatása van.  Egyes tonhalfajok esetén a higanytartalom több mint háromszorosával haladta meg az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) által megadott határértéket – számoltak be felfedezésükről a kutatók. Az elemzéshez New York, New Jersey és Colorado állam éttermeiből és szupermarketjeiből szereztek be száz tonhalas szusimintát, majd […]

A vizsgálati eredmény azért vált ki aggodalmat, mert a nehézfémnek egészségkárosító hatása van. 

Egyes tonhalfajok esetén a higanytartalom több mint háromszorosával haladta meg az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) által megadott határértéket – számoltak be felfedezésükről a kutatók.

Az elemzéshez New York, New Jersey és Colorado állam éttermeiből és szupermarketjeiből szereztek be száz tonhalas szusimintát, majd laboratóriumban kiértékelték azokat. 

Az EPA testtömeg-kilogrammonként 0,1 mikrogrammban határozta meg a szervezetbe jutó higanytartalom felső határértékét. A vizsgálat kimutatása szerint egy hatvan kilós nő egy átlagos adag tonhalat tartalmazó szusi elfogyasztásával testtömeg-kilogrammonként 0,35 mikrogramm higanyt juttat a szervezetébe. (A nagy szemű tonhal a legnépszerűbb alapanyag a szusikészítésnél.)

A rendkívül drága – és mellesleg kihalás szélén álló – kékúszójú tonhal 0,18 mikrogrammos szintje is meghaladta a javasolt határértéket.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X