Főoldal > DIÉTA > 5 egészséges éhségűző finomság

5 egészséges éhségűző finomság

almadiétaéhségétkezésfogyásgyümölcsjoghurtnassolásrágcsasajttúróvércukorszint
0

Írta:

Amikor a gyomrod elkezd korogni, szükséged van valamire amit falatozhatsz, amivel megakadályozhatod a további éhségérzet kialakulását anélkül, hogy a vércukorszintedet az egekbe küldenéd.

Csakúgy mint étkezéskor, a rágcsálnivalónál is kombinálnod kell a zsírt, a fehérjét és a szénhidrátokat. Íme öt ennivaló, mely zöld utat kapott a diabetikusoknál.

1. Teljes kiőrlésű keksz, szőlő, és túró

A tápanyagban gazdag gabonafélék csökkentik a vércukrot és a koleszterint. A túró hozzájárul a fehérjebevitelhez és stabilizálja a vércukorszintet, megfékezi az éhségérzetet és biztosítja a kalciumot az erős csontoknak. Egy adaghoz rendezz egy kis tányérra 2 kekszet, 1/4 csésze zsírszegény túrót és 1/4 csésze szőlőt.

2. Házi pattogatott kukorica

A pattogatott kukorica rostban gazdag, teljesen természetes étel hozzáadott adalékanyagok és aromák nélkül. Végy egy vastag fenekű közepes fazekat. Önt az aljára enyhe ízű olajat, mint pl. repce.  Fél csésze kukoricát önts bele, fedd le az edényt és közepes lángon melegítsd. Percenként rázd meg az edényt addig míg az összes mag ki nem pattog. Arra figyelj, hogy ne melegítsd túl sokáig mert megéghetnek a kukoricaszemek. Végül szórd meg választásod szerint 1/4 teáskanál sóval, vagy 1/4 teáskanál foghagyma porral, vagy 1/4 teáskanál szegfűborssal, vagy 1 evőkanál reszelt parmezán sajttal. Egy adag: 1 csésze pattogatott kukorica.

3. Alma és sajt

A gyümölcsök jelentős része része minden diétának, még a cukorbetegekének is, ez biztosítja a rostok és más fontos tápanyagok bevitelét. Az adag ellenőrzése fontos, mert a gyümölcs természetes cukorban magas. Amikor gyümölcsöt adsz az étrendedhez, válassz gyümölcscukorban alacsony gyümölcsöt, mint például a bogyós gyümölcsök, a dinnye és alma, és mindig kisebb nagyságúakat válassz, vagy vágd félbe a nagyobbakat. A hozzá választott sajtban lévő fehérje stabilizálja a vércukorszintet, megfékezi az éhséget, és kalciumot biztosít a csontoknak. Vágj négybe és magozz ki egy kisebb almát. Vágj négybe egy szelet csökkentett zsírtartalmú cheddar sajtot és helyezd az almadarabokra. Egy adag: 1 negyed alma egy negyed szelet sajttal.

, Image: 12455219, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

4. Fekete bab saláta

A fekete bab magas rostban és fehérjében is, segít stabilizálni a vércukorszintet és megfékezi a további éhségérzetet, csökkenti a koleszterint. Paradicsommal és egyéb zöldségekkel fontos tápanyagokat és további rostokat vehetünk magunkhoz. Öblítsünk át 400 gramm konzerv fekete babot folyó víz alatt és csöpögtessük le. Keverjük el a babot egy közepes edényben fél csésze apróra vágott paradicsommal, fél csésze apróra vágott uborkával vagy zellerrel, fél csésze apróra vágott zöld paprikával és negyed csésze hámozott és kockára vágott avokádóval. Keverjünk hozzá 2 teáskanál friss citromlét, 1 gerezd átnyomott fokhagymát, 1/8 teáskanál sót és frissen őrölt fekete borsot ízlés szerint. Egy adag: fél csésze saláta.

5. Zöldségek friss joghurtos mártogatóssal

A nyers zöldségek gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban és enzimekben. A joghurt fehérjetartalma stabilizálja a vércukorszintet és megfékezi az éhségérzetet, a kalciumtartalma segíti a csontokat. Darabolj fel friss zöldségeket mint például zeller, sárgarépa vagy brokkoli akkora méretre amivel mártogatni tudsz. Készíts egy egyszerű ám annál egészségesebb joghurtos mártogatóst. Végy egy pohár natúr zsírszegény joghurtot. 2 teáskanál friss apróra vágott kaport, vagy 1 teáskanál szárítottat, 1 teáskanál friss citromlevet, 1/8 teáskanál sót, frissen őrölt borsot ízlés szerint és keverd el a joghurttal. Egy adag: 1/2 csésze zöldség és 2 evőkanál joghurtos mártás.

+1 tipp: Szomjúságérzet is okozhat éhséget

Felmérések szerint az emberek nagyobb része  jóval kevesebb folyadékot fogyaszt naponta, mint amennyi a szervezete optimális működéséhez szükséges lenne. Sokan még a napi 1 liter folyadékbevitelt sem érik el, és önszántukból „sivatagi körülmények” közé kényszerítik szervezetüket.

A  napi szinten kevés folyadék fogyasztása egy hosszan tartó vízhiányos állapotot tart fenn a szervezetben. A hosszan tartó vízhiány akár önmagában is elhízást okozhat, és ebből adódóan az egészséges fogyást  is képes megakadályozni.

Forrás: MACOSZ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X