Főoldal > DIÉTA > Így fogyaszd a szénhidrátokat, hogy közben karcsú maradsz

Így fogyaszd a szénhidrátokat, hogy közben karcsú maradsz

diétaegészségtáplálkozás
0

Írta:

A legtöbb fogyni vágyó igyekszik száműzni étrendjéből a szénhidrátokat, pedig szervezetünknek sok esetben igenis szüksége van rájuk.

Ha te is legfőbb ellenségednek tekinted ezeket a molekulákat, hasznos tápanyagokat vonsz meg magadtól. Tanácsaink segítségével könnyűszerrel beépítheted diétádba is a szénhidrátfogyasztást. 

Amikor igenis kellenek a szénhidrátok

A szénhidrátoknak kellene arányaiban (50-60%) a legtöbb energiát biztosítaniuk szervezetedben. A fehérjék és zsírok mellett tehát nagyrészt a szénhidrátokból nyerünk energiát, így fontos szerepet játszanak a különböző élettani folyamatokban. Megnövekedett igénybevétel, például aktív sportolás, stresszes időszak vagy fárasztóbb munkanapok esetén rögtön megérezzük, ha kevesebb szénhidrátot fogyasztunk. Ilyenkor jóval fáradékonyabb leszel, ezért figyelj oda a megfelelő szénhidrátbevitelre! Ha szálkás, tónusos testet szeretnél, akkor se szabad száműznöd a szénhidrátokat, mivel ez esetben szervezeted a fehérjékből nyerne energiát, amelyek viszont az izomépítéshez kellenek. 

zabpehely2.jpg ()

Tegyél különbséget jó és rossz között!

Ehetsz tehát bátran szénhidrátot, de nem mindegy, hogy milyet. Három nagy csoportra oszthatjuk őket: egyszerű, összetett és finomított fajtákra. Tulajdonképpen az összes szénhidrát cukormolekulák láncolata: az egyszerű szénhidrátok egy-két molekulából állnak, az összetettek hosszabb láncokból. Szerkezetük miatt az egyszerű szénhidrátokat hamar megemésztjük, vércukorszintünket gyorsan és nagymértékben megemelik, ami utána hirtelen újra lecsökken. Ebbe a csoportba tartoznak a különböző cukrok. Az összetett szénhidrátokat (pl. édesburgonya, zabpehely) lassabban emésztjük meg, lassan emelik a vércukorszintet és tovább okoznak teltségérzetet, ezért diéta esetén is nyugodtan lehet őket fogyasztani. A legrosszabbak a finomított, vagyis feldolgozott szénhidrátok. Ezeket az élelmiszereket az ipari feldolgozás során gyakorlatilag az összes hasznos tápanyagtól megfosztják. Például a barna rizs értékes összetett szénhidrátokat tartalmaz, míg a feldolgozott fehér rizzsel csak üres szénhidrátokat veszel magadhoz.

Diéták szénhidrát-imádóknak

A szénhidrátmentes diéták mellett számos olyan diéta létezik, amelyek megengedik a szénhidrátok fogyasztását. Persze ezek csak az összetett szénhidrátokra vonatkoznak, a cukrokról sajnos tényleg le kell mondanod. Ha kezdetben nehézséget okoz különbséget tenni a jó és rossz szénhidrátok között, akkor kövesd a következő étrendek útmutatásait: GI-diéta, South Beach diéta, Mediterrán diéta. Ezek segítségével garantáltan önsanyargatás nélkül fogyhatsz.

Számít az időzítés is!

Ha egész nap energikus szeretnél maradni, és közben még fogynál is, akkor mindenképp figyelj oda az étkezések időpontjára. A legtöbb szénhidrátot reggel vagy délben fogyaszd, vacsorára pedig csökkentsd a minimumra a mennyiségét! Este, amikor lelassul az emésztésed, nincs már szükséged plusz energiabevitelre, így egyél inkább fehérjét rostokkal. (Például grillezett csirkemellet salátával.) A rostok eltelítenek, a fehérjék pedig álmodban is dolgoznak majd izmaidon. Ha viszont alvás előtt eszel szénhidrátot, rögtön visszatérnek a felesleges kilók. 

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X