Főoldal > DIÉTA > Kiderült, melyik a hatásosabb fogyókúra: a szénhidrát- vagy a zsírszegény!

Kiderült, melyik a hatásosabb fogyókúra: a szénhidrát- vagy a zsírszegény!

diétaétkezésfehérjefogyásszénhidráttáplálkozászsír
0

Írta: and

Elvesztél a különböző tanácsok sűrűjében? Már fogalmad sincs a szénhidrát vagy a zsír bevitelét érdemes-e inkább visszaszorítani? Egy új kutatás választ ad a régóta megválaszolatlan kérdésre.

 

A fogyás, mint tipikus új évi fogadalom, elhatározása után felmerül a kérdés: minek a bevitelét csökkentsünk és mennyire? Ha a súlycsökkentés a cél, a válasz egyértelműen a szénhidrát. A szénhidrátbevitel csökkentése hatékonyabb a fogyókúra szempontjából, mint a zsírok megvonása, az Annals of Internal Medicine folyóiratban közölt kutatás szerint.

A Tulane Egyetem kutatói 148 elhízott nőt és férfit választottak ki véletlenszerűen, de arra ügyeltek, hogy szív- vagy cukorbetegség ne befolyásolja az eredményt. Egy év után azok a résztvevők, akik szénhidrátszegény diétán voltak, átlagosan 3,5 kg-val többet adtak le, mint azok, akik zsírszegény étrendet tartottak ez idő alatt. Ráadásul a zsírszázalékuk is jelentősen csökkent.

szhzsir2.jpg ()Mielőtt azonban berohannál a konyhába, kidobni az összes ételt, ami szénhidrátot tartalmaz, fontos megjegyezni, hogy a szénhidrátszegény diéta egyáltalán nem jelentett olyan mértékű bevitelcsökkentést, mint gondolnánk. A kutatók napi 40 g emészthető szénhidrátot engedélyeztek naponta a résztvevőknek, ami körülbelül 4 szelet teljes kiőrlésű kenyérnek felel meg, de annyi emésztetlen szénhidrátot vagy rostot ehettek, amennyit csak akartak. Végül, a diétázók ezt a javasolt mennyiséget nem is tartották be rendesen: átlagosan 75-85 g emészthető- (az előírt mennyiség duplája) és 15 g emészthetetlen szénhidrátot ettek naponta.

Nem tudod, hogy kövesd a javasolt napi mennyiséget? Egyszerűen csak nézd meg az élelmiszerek tápanyagcímkéjét, majd vond le a teljes szénhidrát mennyiségéből a rostmennyiséget! A kapott szám adja meg az emészthető szénhidrát pontos grammban megadott mennyiségét, amelyet az adott étel tartalmaz.

Azonban még egyszerűbb, ha nem számolgatsz, egyszerűen csak arra koncentrálsz, hogy az adott szénhidrát miből származik. A tanulmány főszerzője, Lydia A. Bazzano szerint a fogyókúra sikerének kulcsa, hogy körültekintően válasszuk ki a bevitt szénhidrát fajtáját. „Ha a szénhidrátbevitel nagy része teljes zöldségekből és gyümölcsökből származik inkább, mint fehér rizsből, krumpliból, finomított gabonából vagy italokból, akkor avval jelentősen hozzájárulunk szív- és érrendszerünk egészségéhez, illetve természetesen az egészséges testalkat eléréséhez is”- magyarázza a szakértő.

A kutatás nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes redukálni az emészthető szénhidrát bevitelét, hanem arra is, hogy a zsírok valójában segítik a fogyást. Nemcsak azért jutottak erre az eredményre, mert a zsírszegény diétát fogytatók kevesebb kilót adtak le, a szénhidrátszegény csoport tagjainak azt is tanácsolták, hogy az emészthető szénhidrátot egészséges, telítetlen zsírokkal és fehérjékkel helyettesítsék. Mindkettő csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőit, mint a lipid profil és a vérnyomás. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X