Főoldal > DIÉTA > 11 élelmiszer, melynek minden cukorbeteg konyhájában ott kell lennie

11 élelmiszer, melynek minden cukorbeteg konyhájában ott kell lennie

avokádócukorbetegdiétaegészségélelmiszerételétkezésfahéjgörög joghurthalszénhidráttojás
0

Írta:

Nem titok, hogy az okosan feltöltött kamra és hűtőszekrény megkönnyíti az egészséges étkezést. De vajon miket érdemes otthon tartania egy cukorbetegnek?

Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, milyen ételek fogyasztását kell korlátoznod, érdemes inkább arra a sok más finomságra helyezned a hangsúlyt, amelyet nyugodt szívvel hozzáadhatsz a diétádhoz, ráadásul a vércukorszinted szabályozásában is segítenek. Íme 11 étel, amelyet szakértők ajánlottak, és megérdemlik a helyet a konyhádban.

1. Teljes kiőrlésű magvak

Barna rizs, quinoa, zab vagy árpa. Bár magas a szénhidráttartalmuk, teljes kiőrlésű rostokban is gazdagok, így lassabban emésztődnek, mint a rostszegény szénhidrátok, például a fehér rizs vagy a fehér kenyér. Sőt, sokkal kisebb a hatásuk a vércukorra is. Az egészséges gabonákból nagyjából 15 gramm szénhidrátnak megfelelő mennyiséget fogyassz egy étkezés során.

2. Tojás

Lehet rántotta, főtt tojás, ezen belül is kemény vagy lágy, egy biztos: kiváló fehérjeforrás, amely a vércukorszint stabilizálásával és az éhséghormonok csökkentésével képes támogatni a fogyást. Ez jó hír, ha cukorbeteg vagy, hiszen már 10 kg súlyveszteség sokat javíthat a véreredményeiden, sőt lehetővé teheti a gyógyszerszedés csökkentését is.

3. Édesburgonya

Egy közepes méretű édesburgonya 4 gramm rostot és a napi C-vitamin adag nagyjából egyharmadát tartalmazza. Emellett az A-vitamin egyik legfőbb forrása, amelyről bizonyos kutatások eredményei azt sugallják, hogy javíthatják az inzulint termelő sejtek működését. A mennyiségre itt is ügyelned kell: egy darab kb. 24 gramm szénhidrátnak felel meg.

4. Zsíros hal

Egy ijesztő tény: a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek akár 4-szer nagyobb valószínűséggel halhatnak meg szívbetegségben, mint akik nem küzdenek a problémával. Jó hír viszont, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, mint a lazac, a hering, a szardínia, a makréla, a pisztráng vagy a tonhal fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát és gyengítheti a gyulladásokat. A zsírdús halak ráadásul megvédhetik a szemedet a cukorbetegséggel kapcsolatos komplikációktól is. Legalább heti két alkalommal javasolt beiktatni a diétádba, így 50%-kal csökkented a retinopátia esélyét.

5. Leveles zöldségek

Például a spenót, a kelkáposzta és a mángold nagyon alacsony kalória- és szénhidráttartalmúak, de tele vannak más fontos tápanyagokkal cukorbeteg és egészséges emberek számára is. A zöld levelűek ráadásul csökkenthetik a 2-es típusú diabétesz kockázatát, mivel magas koncentrációban tartalmaznak antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező polifenolokat és C-vitamint. Emellett magnéziumban is gazdagok, amelyről kimutatták, hogy segít az inzulinrezisztencia leküzdésében.

6. Avokádó

Ez az ízletes, krémes, zöld gyümölcs a szívbarát egészséges zsírok forrása. Rostokban is gazdag, így segít csökkenteni az inzulintüskéket, mert lassítja a vércukorszint emelkedését és csökkenését. Mivel kalóriában sem szegény, figyelj oda az adagra: egy közepes avokádó fele 180 kalóriát tartalmaz, ami több mint egy evőkanál majonéz vagy egy szelet sajt.

7. Babfélék

Fekete bab, csicseriborsó, lencse mindig legyen a kamrában. A babfélékben lévő rostok és fehérjék segítenek normalizálni a vércukorszintet. Az idő múlásával ez nagy előnyökkel járhat, ugyanis azok a 2-es típusú cukorbetegek, akik három hónapon át napi egy csésze lencsét vagy babot fogyasztottak, sokkal jobb véreredményeket produkáltak, mint azok a társaik, akik nem vetették be a hüvelyeseket.

48300269 - greek yoghurt with honey and walnuts in a bowl, healthy breakfast, copy space for your text

8. Görög joghurt

Fehérjékben gazdagabb, szénhidrátokban viszont szegényebb, mint a hagyományos joghurt. Ez a magasabb fehérjeszint segíthet megőrizni az alacsonyabb vércukorszintet. Figyelj rá, hogy ne az ízesített fajtákat válaszd, mert azok általában hozzáadott cukrot és extra szénhidrátot is tartalmaznak. Adj hozzá inkább te magad friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, ha egy kis édességre vágysz. ¾ csésze bogyó, apróra vágott őszibarack vagy egy fél csésze gránátalma mindegyike 15 gramm szénhidrát.

9. Bogyós gyümölcsök

Az ízletes apróságok kitűnőek arra, hogy egy kis finom édességet illessz a diétádba hozzáadott cukor nélkül. Ráadásul dúskálnak a vércukorstabilizáló rostokban és antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a szívbetegség megelőzésében. Érdemes a szezonban nagy mennyiségben beszerezni belőlük, és télire lefagyasztani. A szakértők szerint ugyanolyan tápláló a boltokban beszerezhető mirelit változat is, sőt gyakran olcsóbbak is, mint frissen.

10. Diófélék

Mindig legyen kéznél belőlük, mert rengeteg fehérjét, rostot és egészséges zsírokat tartalmaznak, így stabilizálják a vércukrot, és a bennük lévő magnéziumnak köszönhetően felveszik a harcot az inzulinrezisztenciával is. Az adagoláshoz viszont szigorúan tartanunk kell magunkat: maximum egy marékkal együnk belőle egy étkezéskor.

11. Fahéj

A zabpehelybe, a joghurtba vagy a kávéba is kiváló. A szénhidrátok felszívódásának lassításával javítja a vércukorszintet, így a sejtek könnyebben felszívják az inzulint. Nem kell belőle sok: a kutatások szerint napi fél teáskanál fahéj fogyasztásával már élvezheted az egészségedre gyakorolt előnyeit.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X