Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 legfontosabb kérdés az anyajegyekről

3 legfontosabb kérdés az anyajegyekről

anyajegyanyajegy-eltávolításanyajegyekanyajegyszűrésanyajegyvizsgálatmelanomamelanomaszűrés
0

Írta:

Miért nem elég csak egy anyajegyet megmutatni, miért kell az egész testfelületet ellenőrizni? Miért fontos a korai diagnózis és kinek kell fél vagy akár negyedévente is szűrővizsgálaton részt vennie? Dr. Vincze Ildikónak, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológus főorvosának a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásán többek közt ezekről is szó esett.

1. Miért ne mondjuk, hogy „csak ezt az egyet szeretném megmutatni”?

Az atípusos anyajegyek lehetnek szabálytalan alakúak, esetleg többféle barna színárnyalatú részből állnak, vagy eltérő tapintatú területek különíthetők el bennük. Ellenőrzésük a szakemberek részéről különleges odafigyelést igényel, a betegek pedig könnyen gondolhatják azt, hogy a szabálytalan alak, a színbéli eltérések rosszindulatú elváltozás jelei. Ha az önvizsgálat során ilyesmit észlelnek, akkor orvoshoz fordulnak, ám egyáltalán nem ajánlott ilyen esetben sem csak azt az egy anyajegyet megmutatni. Különösen, ha a beteg régen járt anyajegyszűrésen vagy a magas rizikójú csoportba tartozik.

„Ha egy gyanús anyajegy miatt fordulunk bőrgyógyászhoz, ellenőriztessük a teljes testfelületet, ne csak azt az egy anyajegyet. A rosszindulatú elváltozás a testen bárhol megjelenhet és sokszor nem is meglévő anyajegyből alakul ki.”

44713998 - close-up of person hands examining acne skin of man with dermatoscope

2. Hogyan segíthet a manikűrös vagy a fodrász, a korai felismerésben?

Ha emberekkel és a bőrük kezelésével foglalkozunk a munkánk során, akkor fontos szerepünk lehet abban, hogy a vendégeink testén, számukra sokszor alig vagy egyáltalán nem hozzáférhető helyeken felfedezzük az elváltozásokat.

„Rosszindulatú elváltozás a hajas fejbőrön is kialakulhat, ez gyakorlatilag az önellenőrzés során – még segítséggel is – igen nehezen látható terület. Ha fodrászként azt látjuk, hogy visszatérő vendégünk fejbőrén változó méretű az anyajegy, vagy viszkető, esetleg vérző elváltozás látható, irányítsuk bőrgyógyászhoz.”

Ugyanígy segíthet a manikűrös a köröm alatti területen észlelni a gyanús jeleket – különösen műkörmöt viselő hölgyeknél – a pedikűrös a lábon, talpon, a masszőr a háton. A szemben, és szájnyálkahártyán megjelenő elváltozások korai felismerése szemészeti és fogorvosi vizsgálat során történhet.

 3. Melanoma: mikor a legjobb az esély a túlélésre?

Az elmúlt tíz évben megduplázódott a rosszindulatú bőrdaganatok előfordulásának gyakorisága. A legveszélyesebb formája a melanoma, mely akár hónapok alatt is drasztikus növekedésen mehet keresztül. Először vízszintesen, vagyis szabad szemmel is láthatóan megnő a pigmentált elváltozás mérete. Ha ekkor orvoshoz fordulunk, még jó eséllyel következmények nélkül megszabadulhatunk tőle. Az elváltozások korai felismerése és mielőbbi, sebészi úton történő eltávolítása a teljes gyógyulást jelentheti a betegnek. Ilyenkor az ötéves túlélési esély 100%.

Később azonban a rosszindulatú elváltozás már függőleges irányban, a bőr mélyebb rétegei felé is terjed, amit szabad szemmel már nem tudunk észrevenni. A véráramba eljutva pedig már áttéteket képezhet. Előrehaladott stádiumban diagnosztizálva férfiaknál már csak 8, nőknél 25 százalék az esély a gyógyulásra.

„Alapesetben mindenkinek azt javasoljuk, hogy évente egyszer vegyen részt teljes testtérképes anyajegyszűrésen. Ha azonban szabálytalan elváltozást látunk, akkor a következő vizsgálatra akár fél-, vagy negyedéven belül is sor kerülhet annak érdekében, hogy idejében eltávolíthassuk, ha szükséges.”

Forrás: Anyajegyszűrő Központ


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X