Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne félj tőle, nem fog fájni: ellenőriztesd anyajegyeidet!

Ne félj tőle, nem fog fájni: ellenőriztesd anyajegyeidet!

anyajegyanyajegyvizsgálatbőrbőrrákegészségmelanomanapnapozásnapvédelempigment
0

Írta:

Tízből kilenc embernek van legalább egy anyajegye – és általában nem csak egy, hanem több is van. Az anyajegyekkel pedig foglalkozni kell! Figyelni őket, vigyázni rájuk, és legalább évente egyszer ellenőriztetni kell szakemberrel. Te voltál már anyajegyvizsgálaton?

Ha van anyajegyed, de eddig kimaradt az életedből az anyajegyvizsgálat, akkor ne halogasd tovább, foglalkozz a témával mielőbb. Az anyajegyek számából és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú daganat kialakulásának valószínűségére. Minél több valakinek az anyajegye és minél több köztük a szabálytalan, annál nagyobb az esély, hogy akár valamelyik anyajegyből, akár az ép bőrön melanoma alakuljon ki. Ugye te sem szeretnéd, ha egy fel nem ismert, nem kezelt, de megelőzhető betegség venné el az életed?

Miért szükséges az orvosi anyajegy vizsgálat?

Az anyajegyvizsgálattól egyáltalán nem kell félni, mert gyors és fájdalommentes, semmilyen kellemetlenséget nem fogsz tapasztalni. Az nagyon jó, ha otthon bizonyos időközönként megnézed a saját bőröd, hogy tapasztalsz-e valami változást az anyajegyeid színében, méretében, formájában, de az önvizsgálat nem helyettesíti a szakértő bőrgyógyászati ellenőrzést – laikusként valószínűleg nem vagy tisztában vele, mit kellene észrevenned! Ezért érdemes orvoshoz fordulnod, hogy tisztában legyél a bőrtípusoddal, az anyajegyeid számával, méretével, és ezáltal azzal, hogy mekkora esélyed van egy esetleges melanomára. Nem kell megijedni akkor sem, ha ennek a kockázata nagy – mert mondjuk vörös hajú, világos, szeplős bőrű vagy –, ez nem azt jelenti, hogy garantáltan az is leszel, mert ha figyelsz magadra, akkor teszel azért, hogy elkerüld ezt a betegséget!

A legjobb, ha olyan anyajegyvizsgálaton veszel részt, ahol részletes bőrtérképet készítenek, amelyben minden anyajegyed ismert, majd évente elmész egy összehasonlító kontroll vizsgálatra, hogy évről évre össze tudják hasonlítani az anyajegyeidet korábbi önmagukkal, és láthatóvá váljanak az esetleges eltérések.

Mi az a melanoma?

A melanoma az egyetlen rosszindulatú daganat, amelynek korai felfedezésére jó esély van, hiszen legtöbbször a bőrön alakul ki, és így észrevehető. A melanomát gyakran azonosítják a bőrrákkal, pedig nem ugyanarról a betegségről van szó. A melanoma leggyakrabban a bőrben lévő pigmentsejtekből alakul ki: ilyen sejtek vannak az ép bőrben és az anyajegyekben is. Pontosan nem tudni, hogy milyen hatásra (káros UV sugárzás, genetikai eltérések, hajlam), de meghibásodik egy sejt, majd korlátlanul és megállíthatatlanul osztódni kezd: elindul a melanoma növekedése.

Meghatározhatók bizonyos tényezők, melyek fennállása növeli a melanoma kialakulásának kockázatát.
Ezek:

  • szőke vagy vörös haj
  • világoskék vagy zöld szemek
  • fehér bőr, amely könnyen leég, és nem, vagy nehezen barnul
  • sok anyajegy
  • sok szabálytalan anyajegy
  • a múltban elszenvedett szolárium és napégések
  • vérrokonságban már előfordult melanoma
  • és akinek már volt melanomája, annak szintén nagyobb az esélye, hogy legyen még egy.

Mi a bőrrák?

A bőrrák és a melanoma, már sokat összekeverik, nem azonos. A melanoma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből alakul ki, a bőrrák pedig a bőr saját sejtjeinek rosszindulatú daganata. A bőrrák két leggyakoribb típusa a a bazális (alapi) sejtekből származó basalioma és a spinális (tüskés alakú) sejtekből származó spinalioma. A bőrrák sajnos gyakran előfordul, minden ötödik embert érinthet. A bőrrák a melanomával ellentétben sokáig észrevétlen maradhat, mert hosszú ideig és viszonylag lassan növekszik problémamentesen. Elsősorban olyan helyen alakul ki, ami közvetlen napsugárzásnak van kitéve, és legtöbbször alig észlelhető, pirosas, fénylő terület, növedék formájában tapasztalható.
Forrás: MelanomaMobil

????????????????????????????????????

Fontos a vizsgálat!

Fehér a bőröm, zöld a szemem, szeplős vagyok, tele vagyok anyajeggyel (60+ db), a bőröm szinte csak leégni képes, barnulni nem – mondhatni tökéletes alany vagyok a melanoma számára. De mivel ezt szeretném elkerülni, egyrészt állandóan kenem magam naptejjel, ha a szabadban vagyok és süt a nap, másrészt rendszeresen figyelem a bőrömet, van-e esetleg rajta valamilyen elváltozás, harmadrészt pedig évente elmegyek anyajegyszűrésre a MelanomaMobilhoz, ahol teledermatoszkópiás vizsgálatot végeznek. Ez a lehető legalaposabb szűrési módszer, mert az összes anyajegyet és bőrelváltozást digitálisan rögzítik az egész testen, távolabbi és közelebbi, nagy nagyítású képek készülnek minden egyes anyajegyről, amit aztán tárolnak. A vizsgálat során a helyszínen egy orvos ellenőrzi az anyajegyeket, és jelzi, ha bármilyen problémát észlel, majd egy másik orvos is kiértékeli az anyajegyeket, valamint a második szűréstől a korábbi állapottal hasonlítanak össze minden anyajegyet, így észlelhető azok változása. A leletet e-mailben, részletes értékeléssel, javaslatokkal kapom meg a vizsgálat után pár héttel – ebben leírják, hogy mely anyajegyek változtak, melyekre érdemes fokozottan figyelni, illetve akár javaslatot is tesznek az eltávolításukra is, ha szükséges. Ha anyajegy-eltávolításra kerülne a sor, ebben is tudnak segíteni, hogy hová érdemes menni, hogy a legjobb kezekben lehessen az ember.

Ez történik egy anyajegy vizsgálaton

A rendelőbe érkezéskor felveszik az összes adatot, beleértve a napon tartózkodási, napozási, fényvédelemmel kapcsolatos szokásokat is, ezek szükségesek a melanoma kockázatának megállapításához. Ezután le kell vetkőzni alsóneműre, hogy a lehető legtöbb bőrfelület látható legyen a vizsgálatot végző orvos számára. Ha tudod, hogy intim területen, vagy a hajas fejbőrön is van anyajegyed, akkor azt is jelezni kell, hogy azt is ellenőrizni tudják. Az anyajegyeket apró matricákkal jelölik a testen, ezzel segítve a „tájékozódást” a testtájak és az anyajegyek között. A teljes testről minden irányból készítenek fotókat, majd testtájanként szintén. Végül anyajegyről anyajegyre haladva, a bőrre illesztett kamerával készülnek el a nagy, 30-40-szeres nagyítású képek az anyajegyekről. Közben a bőrgyógyász is szemrevételezi a bőrt, jelzi, ha észlel valamit, és válaszol a minket érdeklő kérdésekre is.

A vizsgálat az anyajegyek mennyiségétől függően 20-30 percet vesz igénybe, teljesen fájdalommentes, egyáltalán nem kellemetlen, nem kell tőle félni. Viszont megelőzhető vele a baj, egy durva betegség, és akár életet is menthet. Megéri rászánni az időt, hogy megvizsgáltasd magad!

Vigyázz a gyerekre is!

Ugye alap, hogy a saját bőröd mellett a gyerekek bőrére is érdemes odafigyelned? A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb, így fokozottan hajlamosak a leégésre. Fontos, hogy kerüljétek a gyerkőc direkt napoztatását, ne tegyétek ki őket közvetlen erős napfénynek! Fontos tudni, hogy az életünk során szerzett UV terhelés 80%-át gyerekkorban kapjuk meg, és a 18 éves kor előtti súlyos, hólyagos leégés sokszorosára növeli a melanoma kialakulási esélyét!

Naptejes védelem, napszemüveg és sapka/kalap nélkül ne engedd a gyermekedet a napra, óvd, védd a bőrét, ha pedig bármilyen elváltozást, új anyajegyet tapasztalsz a bőrén, akkor irány a szűrővizsgálat! Már gyerekkorban érdemes megtanítani az odafigyelést, az önvizsgálatot és a rendszeres szűrővizsgálat fontosságát, főleg az olyan gyerekeknél, akiknek több anyajegyük van, világos a bőrük, szeplősek – így lehet esélyük a daganatos betegség elkerülésére.

Fotó: MelanomaMobil


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X