Főoldal > EGÉSZSÉG > A szépség olyan, mint a heroin?

A szépség olyan, mint a heroin?

drogegészséghormonokszépségszépségápolás
0

Írta: and

A régi időkben a csinos, azaz legfőképpen szimmetrikus arcok azt sugallták a kőkorszak férfiemberének, hogy az adott nőstény egészséges és erős, így ő a legalkalmasabb a fajfenntartásra.

Ennek mai maradványa, hogy ösztönösen kedvesebbnek és barátságosabbnak gondoljuk a szép embereket, a megítélésük egyéni és társadalmi szinten is sokkal pozitívabb, mint azoké, akik kevésbé állnak közel az általánosan elfogadott szépségideálhoz. Ebben az a vigasztaló, hogy mint tudjuk, a szépségideál is változik korról korra, így aki ma kevésbé számít szépnek, az talán holnap már az újságok címlapjain virít majd (gondoljunk csak a legkézenfekvőbb példára, Kate Mossra, aki, ha különös irányba is, de mindenképpen forradalmasította a modellvilágot).

Izgága receptorok

A dolog mögött egyébként egy egészen egyszerű kémiai folyamat áll: az agyban lévő receptorok közül ugyanazok lépnek működésbe egy vonzó arc láttán, mint amik néhány drog, például a morfium és a heroin használatakor. Az is érdekes, hogy ezek a receptorok közvetlen kapcsolatban állnak a vonzalom és a kötődés kialakulásával. Az ehhez végzett kísérlet során 30 heteroszexuális férfit kértek meg, hogy osztályozzanak női arcokról készült fényképeket. A csoport egyik részének morfint adtak, a másiknak pedig egy naltrexon nevű vegyületet, ami csökkenti a receptorok élességét (sokan közülük csupán placebo folyadékot kaptak, de erről persze nem tájékoztatták őket). Az első csoportba tartozók kivétel nélkül a feltűnően szimmetrikus és harmonikus arcokat emelték ki a fotók közül, míg a többiek éppen az ellenkező módon cselekedtek: az átlagos szépségű modelleket választották.

Nincs veszve minden

Nagyon impozáns kutatási eredmény, de akkor mi lesz velünk, többiekkel? Csüggedésre nincs ok, mert van jó hírünk is: egy másik szakértői csoport által végzett kutatás szerint ugyanis odáig rendben, hogy a feltűnően csinos arcok keltik fel a férfiak érdeklődését (valljuk be, elsőre a nőkét is), azonban ezeket is felejtik el a leghamarabb, ha csak nem társul hozzájuk a személyiségnek valamilyen megjegyezhető jegye, mondjuk humor vagy intelligencia. És legyünk őszinték, melyikünk lenne szívesen az a nő, akit egy pillanat alatt elfelejtenek? Na, ugye!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X