Főoldal > EGÉSZSÉG > Haverok, nyár, diabétesz?

Haverok, nyár, diabétesz?

cukorbetegségdiabéteszkezelésnyárnyáronodafigyelés
0

Írta:

A cukorbetegséggel élők kénytelenek a mindennapjaikat bizonyos szabályok betartása mellett élni, hiszen , ha megszegik valamelyiket, úgy az gyorsan megmutatkozik a vércukorszintjükben.

Fontos tudni, hogy az évszakváltások alkalmával módosításra lehet szükség a terápiát illetően, valamint vannak olyan tényezők, melyekre a kánikula beköszöntével fontos kiemelt figyelmet fordítaniuk. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa összeszedett pár dolgot, melyeket érdemes ismerni minden cukorbetegnek.

Más dózisra lehet szükség

Ahogy beköszönt a melegebb idő, úgy érdemes gyakrabban ellenőriznie a betegnek a vércukorszintjét, ugyanis nyáron a glükózszint hajlamos ingadozni, nagyobb kilengéseket produkálni. Az értékeket ossza meg kezelőorvosával is, hiszen megeshet, hogy a kánikulában más dózisra van szükség, mivel ekkor eleve alacsonyabb a vércukor mennyisége.

Hipoglikémia veszély

Nem kell, hogy a cukorbetegséggel élőknek a nyár egyet jelentsen a gyakori hipoglikémiával! Bár való igaz, a meleg hőmérséklet és a magasabb páratartalom jelentősen megnöveli az esélyét, ám ha betart néhány óvintézkedést, úgy kivédheti a vércukorszint leesését. Fontos, hogy a legmelegebb órákban ne menjen napra, a fizikai aktivitást a reggeli/esti órákban végezze, valamint különösen figyeljen oda étrendjére és lehetőleg kerülje az alkohol fogyasztását. A diabetológus a gyakoribb vércukor ellenőrzést is kiemeli, egyrészt a pontosabb dózis meghatározása érdekében, másrészt egy esetleges tünetmentes hipoglikémia felderítéséért.

Utazás előtt konzultáljunk az orvossal

Az utazás eleve nagy stresszel jár, hiszen sok mindenre oda kell figyelni. Ez a cukorbetegekre hatványozottan igaz. Első körben konzultáljon kezelőorvosával, aki hasznos tanácsokkal szolgál. Elmondja, mi mindenre kell odafigyelni, mit csináljon vészhelyzetben, hogyan tárolja gyógyszereit, inzulinját, valamint, hogy milyen dózist kell majd alkalmaznia, ha más időjárási körülmények közé utazik.

Vigyázzunk a lábainkra

A cukorbetegség egyik szövődménye a neuropátia/diabéteszes láb. Mivel a betegek gyakran nem érzik, amikor vlm. felsérti a talpukat, ezért fontos, hogy ne járjanak mezítláb és minden este ellenőrizzék lábukat, nincs-e rajta seb. Amennyiben ezt elmulasztja, úgy súlyos fertőzéseket, fekély kialakulását kockáztatja meg.

Használjunk napvédőt

A fényvédők használata az egészségeseknél is fontos, főleg a melanóma kialakulása miatt, ám ha valaki cukorbeteg, akkor a naptejekre még nagyobb szükség van. Leégés hatására ugyanis szintén kikerülhet a normál tartományból a glükóz szint, ráadásul ekkor a dehidratációval is számolni kell- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Okosdiabetológiával a maximális biztonságért

A technika fejlődésének hála az orvostudomány területén, a gyógyításnál is fontos innovációk kerültek piacra. Ilyen pl. Az ún. okosdiabetolgia, mely nagy segítséget jelent a cukorbetegeknek, hiszen általa még könnyebben és gyorsabban elérhető a diabetes komplex terápiája. Az okosdiabetológia részét képezi pl. az online vércukornapló, a szöveti glükózmonitorozás, illetve a telediabetológia. Ez utóbbi igen nagy segítséget nyújthat, többek között nyaralások alkalmával, ugyanis 2 konzultáció között is kapcsolatban maradhat az önt kezelő szakemberekkel, így maximálisan biztonságban érezheti magát.

Forrás: Cukorbetegközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X