Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan javítható az anyagcsere?

Hogyan javítható az anyagcsere?

anyagcserecukorbetegcukorbetegségdiabétesz
0

Írta:

Ezek a terápiás módszerek segíthetik a jobb anyagcsere helyzet elérését cukorbetegeknél.

A diabétesz kezelése igen komplex terápiát kíván, melynek fő pillérei az életmód terápia (diéta, mozgás), valamint szükség esetén a gyógyszeres/inzulinos kezelés. Bár eleinte igencsak nehéznek tűnik a kezelés, és van, hogy nehéz beállítani a megfelelő vércukorszintet, ám az okos eszközök elterjedésével a diabétesszel élők élete nagyban megkönnyíthető. Hogy pontosan milyen terápiás módszerekkel lehet eredményeket elérni a cukorbetegség kezelésében, arról dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Életmódterápia

A 2-es típusú cukorbetegség fő terápiás módszere az életmódterápia. Bár sokan úgy gondolják, hogy a gyógyszeres/inzulinos kezelés az alap terápia, és a mozgás/diéta annak csak kiegészítése, ám valójában ennek fordítottja az igaz! Előfordulhat, hogy a megfelelő dietoterápiával (helyes táplálkozással) és a napi rendszeres közepes intenzitású mozgással elérhető, hogy a betegnek nincs is szüksége gyógyszerre/inzulinra- egyedül a személyre szabott életmód terápia is biztosíthatja a normoglikémiás (4 és 8mmol/l közötti vércukorszintet) állapotot.  Ez már minimálisra csökkentheti a szív és érrendszeri kockázatot!

Diéta

A cukorbetegek diétája az egészséges táplálkozásnak megfelelő, életviteltől függő csökkentett szénhidrát és kalória bevitel, melynek alapjait a dietetikussal történő konzultáció során sajátíthatja el a beteg.

Fontos a meghatározott mennyiségű CH-bevitel, valamint a gyorsan és a lassan felszívódó szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása. Lényeges elem, hogy a beteg kiiktassa étrendjéből a hozzáadott cukrot, valamint a fehér, finomított lisztet és az abból készült pékárukat. Az étrend összeállítását minden esetben állapotfelmérés előzi meg, ugyanis az életkor, életviteli szokások, tevékenységek lényegesen befolyásolják a javasolni kívánt diéta elemeit (pl. életkor, BMI, esetleges ételintolleranciák, egyéb betegségek)

Mozgás

Sokan felesleges elemnek tekintik a mozgást, esetleg tartanak tőle (a hipoglikémia, ízületi- szívbetegségek, panaszok miatt), ám ez mégis az egyik legfontosabb alapeleme a terápiának. Általa ugyanis csökkenhet a testsúly, a rossz koleszterin szintje, javul az inzulinrezisztencia, sőt, a súlyzós edzések hatására aktívvá válik az izom inzulint nem igénylő cukorfelvételi mechanizmusa, és ez még az edzés után 72 óráig meg is marad. Amennyiben fél a hipoglikémiától, úgy kérjen segítséget az edzésterv összeállításához, főleg akkor, ha inzulint használ.

A javasolt mozgás: heti min. 150 perc közepes intenzitású mozgás, valamint heti 2-szer, 3-szor súlyzós edzés (3-szor 8-10 –es ismétléssel). Ezeket a gyakorlatokat csak úgy kezdje el, hogy előtte konzultál orvosával, és esetleg igénybe veszi mozgásterapeuta, ebben jártas személyi edző segítségét!

Gyógyszer/inzulin

Amennyiben az értékei megkívánják, úgy az orvos gyógyszeres (tablettás és injekciós) és/vagy inzulin kezelést javasolhat. Természetesen ezek a kezelések és a dózisok az idő előrehaladtával, a javulással együtt, a betegségek, a hőmérséklet változások alkalmával változhatnak,- éppen ezért van szükség rendszeres vércukor ellenőrzésre és orvosi konzultációra. Érdemes tudni, hogy mind az inzulinoknak, mind a gyógyszereknek több típusuk van. Hogy melyiket kell használni, azt befolyásolja többek között a beteg aktuális állapota, vese-és májfunkciója, életmódja, társbetegségei, hipogliklémiára való hajlama.

Okosdiabetológia

Az okoseszközök térhódítása az orvostudományban, a gyógyításban is helyet kapott, melyek lényegesen megkönnyítik a betegek mindennapjait és a kezelését. Általuk pontosabbá, részletesebbé válhat az önellenőrzés, illetve szorosabb orvos-beteg kapcsolatot tesz lehetővé.

Telediabetológia

Telediabetológiával 2 konzultáció közt is kapcsolatban lehet a beteg az őt kezelő szakemberekkel, ráadásul igen szemléletes grafikonokon is nyomon követheti állapota alakulását. Ekkor az otthoni vércukormérőjével mért adatokat felviheti egy központi rendszerbe, melyeket megoszthat orvosával, dietetikusával. Ez külön segítséget jelent pl. terhesség során vagy azoknak, akik sokat utaznak. A program segítségével kiértékelt adatokat táblázatosan, grafikusan és statisztikai adatokkal együtt értékelheti mind a beteg, mind kezelőorvosa. Ez tulajdonképpen az online vércukornapló, melyben azonban az étkezési adatok, inzulin dózisok, és a mozgás is feljegyzésre kerülhetnek. A telediabetológia használatával akár azonnali terápia-módosítást is előirányozhat a kezelőorvosa, így még gyorsabbá, pontosabbá, biztonságosabbá tehető a kezelés.

Online vércukornapló

A cukorbetegek kénytelenek vércukornaplót vezetni, ahol feljegyzik az adott terápiát, glükóz szintjüket, étkezésüket, fizikai aktivitásukat, esetleges panaszukat.  Az okoseszközök (okos vércukormérők, okostelefonok, táblagépek, stb..) segítségével ezt már online is meg lehet tenni, melyet orvosa is nyomon követhet.

Szöveti glükózmonitorozás

A szöveti glükózmonitorozás elsősorban azoknak való, akiknek gyakran ingadozik a vércukorszintjük. A szenzort a hasfalba, a bőr alatti zsírszövetbe helyezik, majd a vércukorszintet érzékelő eszköz elektronikus jeleket küld a vevő egységbe, melyből kiolvashatók az adatok. 2 féle mérési módszer létezik: az egyik az ún. real time mérés, amikor 5percenkénti átlagolással jelenik meg a vércukor érték, a másik pedig a folyamatos mérés utólagos adatelemzéssel. Ez utóbbi esetben a beteg nem látja az értékeket, hanem 5-7 nap múlva orvosi konzultáció keretein belül elemzésre kerülnek az eredmények. Ezek időszakos vagy rendszeres használata segítheti megelőzni a nem kívánt hipoglikémiák előfordulását, illetve a nagy vércukor ingadozásokat.

Forrás: Cukorbetegközpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X