Főoldal > DIÉTA > Nincs életmódváltás fogyókúra nélkül

Nincs életmódváltás fogyókúra nélkül

diétaéletmódváltásfogyásfogyókúra
0

Írta:

A jó idő beköszöntével, kitőrt a fogyókúra-láz. Sok helyen hallani, olvasni a „ne fogyókúrázz, hanem válts életmódot” tanácsot. De biztos ez a jó tanács? Dr. Farkas Kitti szerint nincs életmódváltás szakszerű fogyókúra nélkül. Hisz az életmódváltás nem pusztán döntés kérdése, hanem a test működését is át kell állítanunk hozzá, az pedig csak fogyókúrával megy. De egy jó fogyókúra elvezet az életmódváltáshoz.

Amikor az autónk letér az útról, gyakran egy erőteljes kormánymozdulatra van szükség, hogy visszatereljük a helyes irányba. Ha biciklivel fel akarjuk venni a megfelelő utazósebességet, előbb bele kell taposnunk a pedálokba. Ha egy barátunk élete rossz irányt vesz és nem látja, úgy segíthetünk, hogy felrázzuk, keményen beszélünk vele, amíg észhez nem tér. Ha fel akarunk futni egy emelkedőn, lendületet kell vennünk.

Dr. Farkas Kitti szakmai véleményét kifejtve elmondta: „Az élet legkülönbözőbb területein számtalan példát találunk arra, hogy átmeneti erőfeszítésre van szükség a kedvező állapot eléréséhez. Ilyen az intenzív, de tartós fogyást eredményező diéta is. Orvosként az az álláspontom, hogy az elhízáshoz vezető folyamat a normálistól való eltérést jelenti, a fogyókúra épp azt szolgálja, hogy helyreállítsuk az anyagcserénk normál működését. Tulajdonképpen a testünk tápanyagfelvételének és leadásának a rendszerét, melyet egészségtelen táplálkozással és életmóddal, valamint helytelen diétás módszerekkel rontottunk el hosszú idő alatt. Ha úgy döntünk nem megyünk tovább a hízás útján, hanem lefogyunk, akkor egy erőteljes kormánymozdulatra van szükség. Egy minimum két, maximum hat hetes időszakra, amikor szigorú diétát tartva meggyógyítjuk az anyagcserénket és megszabadítjuk a testünk a korábbi túlevések és sikertelen fogyókúrák nyomaitól. Átállítjuk hízásról fogyásra.”

Nézzük, mi történik ilyenkor a testünkben!

A kulcs az inzulin. Amelynek termelődését a sok túlevéssel folyamatosan fokoztuk, illetve magas szinten tartottuk. Ha magas a testünkben az inzulinszint, akkor az köti a zsírt, ez azt eredményezi, hogy amilyen táplálékot beviszünk, azt nagy arányban zsírként raktározza el. Ha sokat magas az inzulinszint (sokszori étkezés, szénhidrátdús étkezés stb.) akkor a sejtek inzulinérzékenysége romlik és egyre több és több inzulin kell ahhoz, hogy fel tudják szívni a tápanyagokat.

tápanyagok

Olyan ez, mint amikor sokszor rákiabálnak a gyerekre, egy idő után már nem rezzen össze egy hangos szótól. A testünk sem „rezzen össze”, azaz nem kezd el dolgozni a tápanyagokkal, inkább elraktározza, méghozzá zsír formájában. Ezt az állapotot kell megszüntetni. El kell érni, hogy ne termeljen olyan sok inzulint és amit termel, arra a sejtek érzékenyen reagáljanak. Ezért kell a fogyókúrát egy rövid, de szigorú szakasszal kezdeni, mert azzal fogjuk ezt elérni.

Ez 2-5 napig nem éppen a kánaán

Amikor elkezdjük, az első pár (kb. 2-5) napban még magasan marad az inzulinszintünk, hisz a diéta mellett is kell egy pár nap, amíg elkezd csökkenni a szintje. Mindent elkövet a szervezet (fejfájás, émelygés, diszkomfort érzet), hogy a megszokott módon, kívülről vigyünk be energiát, hisz az anyagcserénk ellustult, nem tud, vagy csak nehezen a raktárakból mobilizálni. Lázad az elhatározásunk ellen, mindenképp rá akar venni, hogy maradjunk a hízás útján. Egyszerűen arról van szó, hogy a szervezetünkben elindult a harc a magas inzulinszint ellen, és ez nem épp a kánaán.

Viszont, ha ezen végigküzdjük magunkat, az inzulinszintünk ismét egészséges tartományba kerül, a hasnyálmirigyünknek nem kell 2-3-szor több inzulint termelnie, mert a sejtjeink inzulinérzékenysége “meggyógyul” és normál mennyiségű inzulin mellett is képesek lesznek felvenni az energiát. Azaz ugyanazon tápanyagokat jobban fel tudja utána dolgozni és nem a zsírban raktározás lesz kapásból a testünk reakciója. Ezt a 2-5 napot ki kell bírni és utána már könnyebb lesz fogyni, hiszen a fogyást fogja támogatja a testünk, nem a hízást.

Meddig tartson?

Ez a rövid, de szigorú szakasz legalább 2 hétig, maximum 6 hétig tartson. Ez semmiképpen sem maga a megoldás, csak egy jó kezdet! Ez a rövid időszak elegendő szervezetünknek ahhoz, hogy átállítsuk hízásról fogyásra. De pszichésen is sokat számít. A nagy változás látszik majd a kilókban, amely megadja a motivációt ahhoz, hogy a fogyni vágyó végigcsinálja ezt a szakaszt. De megtanítja azt is, hogyan tudja átvenni és megtartani az irányítást a teste és kilók felett. Ismereteket, hogy tudja mitől hízik, fogy. Elfelejtteti az összes korábbi, életmódváltós tippet, trükköt, amik csak a plusz kilókat hozták meg, nem az új életmódot. 

A szigorú szakasz után jön egy megengedőbb, de ugyanúgy diétás szakasz a végső cél eléréséig, amelynek lényege, hogy napi háromszor kell enni. Két étkezés között min. 4, max. 6 óra teljen el. reggelire fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény étkezést válasszunk, ebédre együnk egy tartalmasat, szénhidrátban dúsabban, majd a vacsora ismét legyen soványabb, kevés szénhidráttal. Ezen felül heti 150 percet mozogjunk. Így el fogjuk érni azt a súlyt, amit szeretnénk, és meg is fogjuk tudni tartani azt.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X