Főoldal > EGÉSZSÉG > Mikor kell műteni a cisztát?

Mikor kell műteni a cisztát?

cisztanőgyógyászati betegségnőgyógyászati problémapetefészek ciszta
0

Írta:

Mi a helyzet akkor, ha a petefészek ciszta fájdalmas panaszokat okoz, vagy ha nem tűnik el?

A petefészek ciszta igen gyakori nőgyógyászati kórképnek számít, és gyakran különösebb beavatkozás nélkül felszívódik. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha fájdalmas panaszokat okoz, vagy ha nem tűnik el? Vajon műteni kell? A kérdéseket dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze válaszolja meg.

Ártalmatlan képződmény vagy aggódnom kell?

Először is érdemes tudni, hogy a petefészek ciszta több állapotot is takar, mely lehet jó-és rosszindulatú elváltozás is. Leggyakrabban a petefészek ciszta a fogamzókorú nőket érinti, amikor hormonális elégtelenség miatt nem alakul ki domináns tüsző, ami megrepedhetne, hanem helyette több, kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszta keletkezik (PCOS). Ez megfelelő diétával, mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel orvosolható, és gyakran elegendő a ciszta megfigyelése komolyabb beavatkozás nélkül. Érdemes tudni, hogy a petefészek ciszta endomertiózis következtében is kialakulhat, ezért ekkor az alap betegséget is kezelni kell ahhoz, hogy hosszútávú megoldást lehessen elérni

Sajnos előfordulhat, hogy a petefészek ciszta rosszindulatú daganat jelenlétére hívja fel a figyelmet, főleg, ha az nagy méretű, panaszokat okoz és nem szívódik fel.

A petefészek ciszta tünetei

A petefészek ciszta jelenléte gyakran tünetmentes, ám ha mégis okoz panaszokat, akkor azok a következők:

·     Alhasi fájdalom (mely lehet egyoldali is)

·     Éles fájdalom a ciszta megrepedése miatt lehetséges, ekkor sürgős orvosi beavatkozás indokolt

·     Puffadás

·     Gyakori vizelési inger

·     Fájdalmas közösülés

·     Menstruációs zavarok

Mikor kell műteni?

Hogy kell-e műtétre sort keríteni vagy sem, az a következőktől függ: a ciszta mérete, felszívódási hajlandósága, rosszindulatúság esélye, kezelésre nem reagáló, nem múló panaszok. Amennyiben valamilyen invazív beavatkozás indokolt, úgy 2 lehetőség áll a páciensek előtt:

·     Vagy a hüvelyen keresztül leszívják a ciszta tartalmát (ekkor fennáll a kiújulás esélye)

·     Vagy laparoszkópiával eltávolítják a teljes cisztát/cisztákat. Nagyobb méret esetén hasmetszés indokolt.

A ciszta eltávolítása után szövettanra küldik a mintát, mely során bővebb információhoz jutunk- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

Forrás: Nőgyógyászati Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X