Főoldal > EGÉSZSÉG > DIC- Lehet újra gyermekem?

DIC- Lehet újra gyermekem?

dicterhességvárandósságvéralvadási zavar
0

Írta:

Szakorvos beszélt a ritka, ám annál veszélyesebb állapotról.

A várandósságot nem hiába hívják más állapotnak, hiszen ekkor több változás is történik a női testben. Bár mindegyiknek megvan a maga szerepe, hiszen a szülést és a magzat egészséges fejlődését hivatottak támogatni, ám mindennek megvan a maga kockázata is. Előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője egy ritka, ám annál veszélyesebb állapotról, a DIC- ről, annak kezeléséről és megelőzéséről beszélt, valamint arról, lehet-e a problémán átesett anyának újra gyermeke.

Veszélyes véralvadási zavar

A várandósság során változás következik be a kismama véralvadási rendszerébe, mivel ekkor valamelyest fokozódik a véralvadás. Emiatt a gyermeket váró nők fokozott trombózis-rizikóval rendelkeznek, melynek eredménye az, hogy a terhesség alatt (és a gyermekágyi időszakban) gyakoribbak a vérrögök. Elsősorban mélyvénás trombózist okoz az állapot, ám ezen kívül más veszélyekkel is számolni kell.

Ilyen probléma az ún. DIC is (diffúz intravascularis coaguláció), mely főleg a várandós és frissen szült nőket sújtja. Ez egy igen ritka, ám nagyon súlyos, életveszélyes véralvadási zavar, mely során fokozott véralvadás és vérzés is jelen van.

“A DIC azért ilyen furcsa állapot, mert a véralvadási rendszer szinte dominószerűen dől össze. Először fokozott véralvadás figyelhető meg, mivel az alvadásban részt vevő faktorok aktiválódnak és bekerülnek az erekbe és ott vérrögöket hoznak létre. Majd a faktorok elhasználódnak és belőlük hiány keletkezik, akárcsak a vérlemezkékből, így később súlyos vérzések jelentkeznek, mert vérzékeny állapot alakult ki”- magyarázza dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője, aki hozzátette, mindez igen gyorsan következik be.

Sajnos a terhesség hajlamosít a DIC-re, mivel mind a magzatvíz, mind a placenta nagy mennyiségben tartalmazza a véralvadást beindító és leállító faktorokat, hogy a szüléskor ne vérezzen el a kismama, és hogy a lepény leválása után ne legyen túl nagy vérvesztés.

Hogy miért kerülnek bele az alvadást segítő faktorok a vérbe, több okra vezethető vissza. Közrejátszik benne pl. HELLP szindróma, méhet ért trauma, lepényleválás, magzatvíz embólia, fertőzés stb.

Tünetek

·     Testszerte vérzések

·     Kiütések

·     Vérrögök

·     Veseelégtelenség

·     Légzési nehézségek

·     Később több szerv elégtelensége

A diagnózishoz a tünetek mellett a vér laboratóriumi vizsgálatának van nagy szerepe, melynek során ellenőrzik többek között vérképet (vérlemezke számot, vörösvérsejt számot) a D-dimert, továbbá a véralvadási rendszert reprezentáló laboratóriumi értékeket./funkcionális teszteket, véralvadási és reguláló faktorokat.

Megfelelő és gyors kezelés életmentő

DIC fennállása esetén nagyon fontos a mielőbbi szakszerű terápia. Ez esetben a legfontosabb a problémát kiváltó  állapot kezelése. Ezen kívül – ha még nem áll fenn vérzékeny állapot-, véralvadásgátlóra van szükség, vérzés esetén pedig a hiányzó faktorok, vérlemezkék pótlására, transzfúzióra.

Lehet újra gyermekem?

Amennyiben az anyuka ismét teherbe szeretne esni, megfogalmazódhat benne a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e, illetve, ha igen, kell-e tartania attól, hogy megismétlődik a probléma.

Egy újabb terhesség DIC után alapos átgondolást igényel, hiszen, ha egyszer már kialakult, úgy fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődhet a probléma. Amennyiben kiderült, mi is okozta a zavart és az ok megszüntethető volt, tehát nem egy krónikus betegség miatt alakult ki (pl. autoimmun betegség, vagy más immunológiai eltérés, szívbillentyű betegség, véralvadási zavar), akkor újabb gyermeket lehet vállalni. Természetesen nagy odafigyeléssel kell gondozni a kismamát nőgyógyásznak, hematológusnak, immunológusnak kardiológusnak egyaránt.

Amennyiben úgy dönt a kismama, hogy ismét gyermeket szeretne, nagyon fontos, hogy a várandósság előtt, alatt és a gyermekágyi időszak során is szoros megfigyelésben, gyakori, rendszeres kontrollban, laborvizsgálatokban részesüljön, hogy mihamarabb fény derüljön az esetleges problémákra!

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X