Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyulladás miatt is fájhat a kar

Gyulladás miatt is fájhat a kar

alkaralkar fájdalomalkarfájdalomgyulladás
0

Írta:

Milyen tünetek esetén forduljunk mindenképp orvoshoz?

Az alkar tendonitis olyan íngyulladás, amely a csukló és a könyök közti részen okozhat komoly fájdalmat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek megléte esetén fontos a diagnózis és a kezelés.

Milyen tünetei vannak az alkar tendonitisnek?

Az ínszalagok szerepe, hogy összekapcsolják az izmokat a csontokkal, és lehetővé tegyék az ízületeknek a hajlítás és a nyújtás kivitelezését. Éppen sokrétű feladatuk és túlterhelésük miatt azonban nagy az irritáció és a sérülés veszélye, az íngyulladás meglehetősen gyakori kórkép. Az alkarban jelentkező íngyulladás panaszokat okozhat a könyöknél, a csuklónál, a kéznél és ezek környékén is. Íme, a jellegzetes tünetek: 

– Klasszikus gyulladásra utaló jelek, mint fájdalom, pirosság és duzzanat.
– Gyengeség a karban, a fogáserősség csökkenése.
– Lüktető érzés az adott szakaszon.
– Zsibbadás a könyöknél, a csuklónál, a kéznél vagy az ujjaknál.
– Mozgatáskor jelentkező súrlódó érzés.
– Esetleg tapintható csomó megjelenése a gyulladt területen.

– A jellegzetes tünetek, a kikérdezés és a fizikális vizsgálat többnyire már meggyőző bizonyítékokkal szolgál annak megállapítására, hogy íngyulladásról van szó, de egyes esetekben szükség lehet röntgen, esetleg MRI felvétel készítésére is – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos.

R.I.C.E. módszertől a hialuronsavas injekcióig

Amikor valaki a gyulladás tüneteivel szembesül, első lépésként érdemes kipróbálnia a R.I.C.E. módszert, amelynek elemei:
– Pihentetés (R, mint „rest”), különös tekintettel a sportra és azokra a tevékenységekre, amelyek az alkart terhelik.
– Jegelés (I, mint „ice”), ami annyit tesz, hogy egy konyharuhába csomagolt jégtasakot ajánlott az alkarra helyezni 10 percre, majd 20 perces szünetek után ezt néhányszor ismételni. A jegelés különösen felkelés után és lefekvés előtt jó hatású.
– Kompresszió (C, mint „compression”), ami leginkább az érintett terület fáslizását jelenti.
– Felpolcolás (E, mint „elevation”), amit egy, a kar alá helyezett párnával érdemes megoldani, ülés és fekvés közben.

– Ha a fenti módszer és az recept nélküli fájdalomcsillapítók nem hoznak elég jó eredményt, ajánlatos szakértő segítséget keresni – hangsúlyozza Páll doktor. – Íngyulladás esetén ugyanis elrendelhetünk vényköteles gyulladáscsökkentőt, javasolhatunk fizioterápiás eljárásokat, beszélhetünk a szteroid injekciók használatáról, és innovatív megoldásként szóba jöhet a lágyrészbe adható hialuronsav injekció is, ami harmadával csökkenti a felépülési időt, és javítja a gyógyulás minőségét. Az injekció speciális befecskendezési technikája pedig segít, hogy a hatóanyag azonnal és veszteségek nélkül oda jusson, ahol ki tudja fejteni gyógyító hatását. Az injekció hialuronsavat tartalmaz, amely a lágyrészek (izmok, ínak, szalagok) alapvető alkotója, így a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően már az első injektálás után is mérséklődnek a fájdalmak, de gyakran kúraszerű alkalmazásra van szükség.

Hosszútávon pedig – megelőzendő a krónikus íngyulladás miatt szükségessé váló műtétet – érdemes gyógytornász által betanított nyújtó és erősítő gyakorlatokat végezni, ha lehetséges, kerülni az alkart túlterhelő mozdulatsorok ismétlődését, illetve felhagyni az olyan, gyulladást fokozó szokásokkal, mint a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

Forrás: FájdalomKözpont, Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X