Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekkel helyettesítsd a konyhasót

Ezekkel helyettesítsd a konyhasót

helyettesítkonyhasósózás
0

Írta:

A túlzott sófogyasztás káros, szív- és érrendszerre gyakorolt hatásai mindenki számára ismertek, azonban az, hogy mivel érdemes helyettesíteni a konyhasót, már kevésbé.

Szerencsére viszonylag sok alternatíva létezik, amelyeket rendszeresen váltogatva sokat tehetünk egészségünkért.

Tengeri só 

Talán a tengeri só a legelterjedtebb „konyhasó-helyettesítő”, ami a legtöbb élelmiszerboltban elérhető. Ezt a sófajtát a tengerekből, természetes formában szárítással nyerik. Finomítatlan változata tápanyagokban gazdag, sőt még mikroalgákat is tartalmaz, amelyek az ásványi anyagok gyorsabb és hatékonyabb felszívódását segítik.

Jódozott só 

Bár a jódozott só egészségesebbnek tűnik a hagyományosnál, közel sem biztos, hogy mindenkinek jót tesz. Ezt a sófajtát főként jódhiányos betegségek kezelésére állították elő, és rendszeres fogyasztásáról még a szakembereknek véleménye is megoszlik. A legjobb, ha nem használjuk huzamosabb ideig kezelőorvosunk megkérdezése nélkül.

36241572 - spilled salt with salt shaker on wooden background

Csökkentett nátriumtartalmú só

A jódozott sóhoz hasonlóan a csökkentett nátriumtartalmú só fogyasztása sem ajánlott mindenkinek. Igaz, hogy közel 40%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a hagyományos konyhasó, mégis érdemes rendszeres fogyasztás esetén orvosi véleményt kérni.

Parajdi só 

A parajdi sót Erdélyben, a parajdi sóbányából nyerik, és a sófajták közül az egyik legegészségesebb. Kiváló minőségét a benne található rengeteg ásványi anyag is garantálja, és szerencsére egyre több helyen kapható hazánkban is. Erre a sófajtára tényleg érdemes lecserélni a konyhasót.

Himalája só 

A Himalája só a sófélék mindenmentes változata, hiszen ipari kezelésnek nem vetik alá  és mentes mindenféle vegyi anyagtól és szennyeződéstől is, ellenben bővelkedik ásványi anyagokban. Ez a kézzel bányászott sófajta a legértékesebb, legtermészetesebb mind közül, és a parajdi só mellett érdemes rendszeresen ezzel is fűszerezni ételeinket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X