Főoldal > EGÉSZSÉG > Sózz okosan!

Sózz okosan!

ásványi anyagdiétaegészségfogyásvíz
0

Írta:

Só és víz nélkül nem létezhetünk. Van só a könnyeidben, a véredben, de só nélkül az agy nem lenne képes a gondolatok megformálására. Mégis a só és az egészség ritkán szerepel egy mondatban, mi lehet ennek az oka?

 

Kell a só, de nem ennyi!

Konyhasó, tengeri só, Himalája-só, Parajdi-só, jódozott vagy csökkentett. Ugye, te is feltetted már magadnak a kérdést, hogy melyik típust válaszd?
Különböző sófajták léteznek attól függően, honnan származik a só, finomítják-e, továbbá hogy milyen szemcseméretű. A só származási helye befolyásolja a mikroelem-tartalmát, de két fő alkotórésze minden esetben a nátrium és a klór. Ez a két ásvány – a káliummal együtt – a szervezet folyadékháztartását szabályozza. Jelentős szerepe van az ingerületátvitelben, így az ideg- és izomműködésben, valamint a vérnyomás szabályozásában és egyes enzimek aktiválásában. A nátrium a szervezet számára az egyik legfontosabb makroelem, azonban napi 1,5-2 grammnyi mennyiség elégséges belőle egy egészséges felnőtt számára. A baj ott kezdődik, hogy mi magyarok ennek a mennyiségnek körülbelül a háromszorosát fogyasztjuk el.

A túlzott sófogyasztás negatív következményei

A magas vérnyomás – mely a magyar felnőtt lakosság közel egyharmadát érinti – egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sóbevitel. Vagyis ha túl sok sót fogyasztasz, magas lesz a vérnyomásod. Ez az összefüggés mindkét nemnél, minden életkorban fennáll.
Az agyvérzések 62 százalékának és a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében a magas vérnyomás áll. A nagyobb mennyiségű só bevitele növeli az agyvérzés, a vesebetegség, valamint a bal kamrai izomtömeg-vastagodás kialakulásának kockázatát. A konyhasó túlzott mértékű fogyasztásának következményei lehetnek az ödéma, a cellulitisz, az artritis, a köszvény, és a korai ráncosodás.

sos2.jpg ()

Pozitív tulajdonságok

Az te is tudod, hogy a só elsősorban kiemeli az ételek ízét, tartósít, ezért is használjuk. A só klórtartalma a gyomorban termelődő sósav alkotórészeként az emésztésben, a nátriumhoz, illetve káliumhoz kötött kloridion formájában a só-víz háztartásban és a sav-bázis egyensúly fenntartásában működik közre. Amennyiben a só egyéb ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmaz, azok hozzájárulnak az élettani folyamatok egészséges működéséhez.

Melyik legyen?

A konyhasó kizárva. A tengeri só és a himalájai só több egyéb hasznos ásványi anyagot és tartalmaz, míg a parajdi a világon az egyik legjobb minőségű, 84-féle ásványi anyagot tartalmazó sófajta.  A jódozott só nálunk különösen hasznos, mert Magyarországon kicsi a víz és az élelmiszer jodidion-tartalma. Ez a nyomelemhiány pedig nemcsak pajzsmirigytúltengést okozhat, hanem súlyos esetben fejlődési rendellenességhez is vezethet. A csökkentett nátriumtartalmú sók az egészséges emberek számára nem jelentenek kockázatot, a vesebetegeknél azonban mellőzni kell.

Sózz okosan!

Só nélkül nem étel az étel, és nem élet az élet. De csökkenteni lehet, és kell is a bevitt sómennyiséget. Apró trükk, hogy tedd el a sótartót az asztalról, így elkerülheted, hogy automatikusan, kóstolás nélkül sózásra kerüljön az étel. Főzéskor só helyett használj erőteljes ízű, friss fűszernövényeket. A friss alapanyagok mindig erőteljesebb ízt adnak, mint az előre csomagolt dolgok.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X