Főoldal > DIÉTA > Így főzz a most trendi 5 féle sóval!

Így főzz a most trendi 5 féle sóval!

diétaegészségfőzésnátriumsózástáplálkozás
0

Írta:

A tengeri sótól kezdve, a hawaii feketén át, a csinos, rózsaszín himalája sóig válogathatsz, mivel szeretnéd egészségesen ízesíteni az ételeidet. De egyáltalán nem mindegy, miből, mennyit használsz, hiszen más és más az erősségük. Íme, egy kis útmutató, hogy ne fulladj bele a nátriumba, mint a szerelmes szakácsnők!

1. Tengeri só

Számos előnye van az egyszerű asztali só használatával szemben. A kősóban megtalálható természetes ásványi anyagokat ugyanis a feldolgozás során eltávolítják, de a nagyobb tengeri granulátumokban sértetlenül maradnak. Ezek a nyomelemek, mint a magnézium és a kálium, segítenek az elektrolitoknak egyensúlyozni a szervezetedben, kemény edzés után pedig különösen fontos, hogy az elektrolit raktáraid fel legyenek töltve.

Így használd: mivel a tiszta só egyenesen a tengerből származik, így erősen sós ízű. Emiatt a kevésbé sós ételek készítése során érdemes használni, hogy elérjük az ízek kellemes harmóniáját. Főként a levesekbe és a szószokba javasolt szórni, de a hús is kifejezetten szereti.

2. Füstölt tengeri só

A hagyományos tengeri só unokatestvére, a tápértéke hasonló. Kevésbé sós ízű, de ezt jól kiegyensúlyozza a füstös aromája. Különböző gyártói vannak, az egyik legjobb egy spanyol termék, ha teheted, ezt keresd a polcokon!

Így használd: nem muszáj az egész ételt a füstölt tengeri sóval ízesítened, sokszor már az is nagy löketet ad a végeredménynek, ha csak egy keveset teszel belőle a sima tengeri só mellé. Ideális tengeri halakhoz, párolt zöldségekhez, kókusztejjel készült ételekhez. Ezzel a sóval igazán kalandos ízeket fedezhetsz fel a megszokott kedvenceid fogyasztása közben is!

3. Himalája só

A tengeri sótól eltérően, amely régióról régióra változik, a Himalája sót többnyire a pakisztáni Khewra sóbányában bányásszák. A föld legrégebbi sója, több mint 84 ásványi anyaggal és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, például légtisztító, megelőzi a légzési problémákat és segít az álmatlanság esetén is. A sóterápiás barlangokban a sótéglákat borításként használják a padlótól a mennyezetig, mert a só belégzése kitisztítja az arcüreget, segít az allergia leküzdésében és még a bőrproblémák enyhítésében is.

Így használd: a konyhában a Himalája sót nem mindig használják a főzéshez, pedig meleg és hideg ételek készítéséhez egyaránt kiváló, hiszen melegen is megőrzi a tápértékét. Valamivel kevésbé sós, mint a hagyományos asztali só, sőt néhány séf édesebb ízűnek is találja. Így sütemények, desszertek készítéséhez is jolly joker, hogy ellensúlyozzák az édes ízeket, és egy hangyányit megbolondítsák a finomságot.

43784930 - black hawaiin lava sea salt in a bowl

4. Hawaii fekete só

A tengervíz párologtatásából alakul ki, a színét szén hozzáadásával érik el. Az aktív szén méregtelenítő előnyökkel is jár, bár a tudomány nem sokat beszél róla. Nem szabad összekeverni az indiai fekete sóval, amelynek sajátságos aromája és kénes íze van.

Így használd: a hagyományos Hawaii só nem annyira sós, mint amilyen általában az asztalunkra kerül. Főként nagyobb méretű kristályokban adják el, így a textúrája is kissé ropogós. A fekete szemcséket elsősorban a már tálalt ételek ízesítéséhez és díszítéséhez használják, hiszen roppant mutatós a főtt vagy sült szeletelt húsokon, halakon, valamint a párolt zöldségeken.

5. Perzsa kék só

Iránból származik, a Föld egyik legritkább sója, amely vasban, kalciumban és káliumban gazdag. Nem szabad összetéveszteni a Blue Majik néven futó élelmiszertrenddel, amelyben minden ételt kék színűvé változtatnak.

Így használd: általában desszertekhez adják, főleg karamell szószhoz és fagylalthoz, de kiváló a tenger gyümölcseihez és a húsokhoz is. Kék kristályai gyönyörűen csillognak minden tányéron. Ami az ízét illeti, az elején intenzívebb sótartalma lassan enyhébbé válik, a befejezése szinte már édesebb. Igazi kuriózum!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X