Főoldal > EGÉSZSÉG > Így használj kevesebb vegyszert a takarításhoz

Így használj kevesebb vegyszert a takarításhoz

ecetszódabikarbonatakarítás
0

Írta:

Mínusz vegyszer, plusz tisztaság: környezetedet és szervezetedet is véded, ha kevesebb vegyi anyagot használsz a háztartásban. Szinte minden megoldható kíméletesebb tisztítószerekkel!

A környezetbarát takarítással ugyanolyan eredményt nyerhetsz, mint a mesterséges szerekkel. Ráadásul költséghatékonyabb és egészségesebb, ha ezt a módszert választod.

Irány a fürdőszoba!

A fürdőkád és a mosdó tisztítására első lépésben válaszd a szódabikarbónát vagy a mosószódát! Nagyobb kiszerelésben megtalálod a drogériákban. Szórj a nedves felületre a porból, oszlasd szét egy törlőruhával, enyhén dörzsöld a felületre, majd kis várakozás után öblítsd le.

A vízkő eltávolításához legjobb választás az ecet vagy a citromsav – utóbbit a hagyományos tisztítószerek polcán keresd az üzletekben. Legjobb, ha egy permetezőfejjel ellátott flakonba öntöd, kevés vizet teszel hozzá, és a keverékkel bespricceled a vízköves felületeket. Fél óra várakozás után töröld át és öblítsd le. A vízcsapokat, zuhanyrózsát is csillogóvá varázsolhatod így.

A vécét a fenti eljárásokkal ugyanígy megtisztíthatod, további fertőtlenítés végett az ecetes vagy citromsavas permetező flakonba tegyél néhány csepp teafa illóolajat is!

Mosáshoz használj mosódiót – akár a vászonkendőbe tett diókat, akár az oldott állapotban kapható folyékony szert. Vegyszeres vízlágyító helyett tegyél egy-két evőkanál mosószódát is a mosógépbe, így megóvod a vízkövesedéstől, és a ruhák is könnyebben tisztulnak. Ha makacs gyümölcsfolt került a ruhára, itass át ecettel egy kis vattadarabot, helyezd a foltra, és tíz perc múlva mehet a mosásba.

53332504 - close-up of happy female janitor cleaning desk with rag

Konyhai trükkök

A tűzhelyre vagy a tepsire ráégett olajat, a kifutott és odatapadt ételmaradékot sikeresen eltávolíthatod, ha sütőport szórsz a problémás területre, majd rácsepegtetsz kevés citromlevet. Azonnal pezsegni kezd, és húsz perc múlva egy nedves ronggyal vagy szivaccsal ledörzsölheted a feloldódott szennyeződést. Ez a módszer akkor is beválik, ha egy fazekat szeretnél újjá varázsolni.

A mosogatószer helyett is bevetheted a mosószódát, de vásárolhatsz olyan szert is, melyen feltüntetik, hogy környezetbarát, a természetben lebomló anyagokat tartalmaz. A csempe, különösen a tűzhely közelében, gyakran szennyeződik. Tisztításához használj mosódió alapanyagú szappant, majd ecetes áttörléssel fényesítsd.

Szagtalanító vegyszerek helyett párologtass citrusfélékből készült illóolajat a konyhában és az étkezőben egy aromamécses segítségével – ezzel a hangulatot is kellemessé teszed.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X