Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, amiért érdemes hibiszkusz teát inni

6 ok, amiért érdemes hibiszkusz teát inni

antioxidánsegészséggyógyteahibiszkusz teatea
0

Írta:

Korántsem a matcha az egyedüli egészséges meleg ital

A hibiszkusz tea egyáltalán nem újdonság, nagyon régóta fogyasztják a világ minden táján. Hazánkban, a csipkebogyóval együtt, leginkább gyümölcsteák kedvelt összetevője. Szemet gyönyörködtető piros színét a hibiszkusz virágának szárított szirmai adják, nagyszerű ízét pedig hidegen-melegen egyaránt élvezhetjük. A népszerű ital számtalan jótékony hatással rendelkezik, gondoskodva általános egészségünkről.

Csökkenti a vérnyomást

A hibiszkusz tea leginkább vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt közkedvelt. A kutatások során ugyanis kiderült, hogy azon hipertóniás résztvevőknek, akik napi 3 adag, azaz 7,2 dl teát kaptak, jelentősen csökkent a vérnyomásuk. Kezelőorvosunkkal azonban feltétlenül konzultáljunk, mielőtt elkezdenénk kúraszerűen alkalmazni, ugyanis fogyasztása hidroklorotiazid szedése mellett korántsem veszélytelen.

Csökkenti a koleszterin- és a vértriglicerid szintjét

Másik nagy előnye, hogy kiváló és természetes koleszterinszint csökkentő. Napi 2 bögre hibiszkusz tea fogyasztása egy hónapos kúraként jelentősen képes csökkenteni a cukorbetegek koleszterinszintjét, derült ki egy kutatás során.

Segíti az emésztést

Nemcsak a rostok, de a megfelelő hidratáció is az egészséges emésztés titka. A gyógynövényteák egyben kiváló vizelethajtók is, segítve a kálium és a különböző méreganyagok távozását a szervezetből. Azonban felnőtteknek napi 1,8 liternél, gyerekeknek 1 liternél többet nem ajánlatos meginni belőle, a tea alumínium- és mangán tartalma miatt. A mangán túladagolása esetén hörghurut, tüdőgyulladás, illetve különféle neurológiai rendellenességek jelentkezhetnek, míg túlzott alumíniumbevitel esetén az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata nő. A kutatások szerint a túl sok hibiszkusz tea fogyasztása ráadásul a májat is károsíthatja.

Cup of hibiscus tea in a heap of dried petals of hibiscus

Erősíti az immunrendszert

A téli megbetegedések ellen semmi sem olyan hatékony módszer, mint a meleg gyógyteák fogyasztása. A hibiszkusz tea különösen jó választás, ugyanis nagy adag C-vitamin található meg benne, amely gondoskodik arról, hogy a szervezetünk ellenállóvá váljon a különböző betegségekkel szemben.

Támogatja a fogyást

A kutatások eredményeiből az is kiderült, hogy a hibiszkusz még a fogyókúrában is hasznos társ lehet. Azon résztvevők, akik hibiszkusz kivonatot kaptak 12 héten át, többet fogytak és a testzsírszázalékuk is alacsonyabb lett. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a kísérlet során kivonatot alkalmaztak, amely sokkal koncentráltabban tartalmazza az értékes tápanyagokat, mint a tea. Egy adag kivonat nagyjából 6 bögre teának felel meg.

Csökkenti a gyulladást

A gyümölcsök és a zöldségek korántsem az egyetlen nagyszerű antioxidáns forrásaink. A hibiszkusz tea számos fitokemikáliát tartalmaz, mint például polifenolokat és antocianinokat. Ezek az értékes összetevők csökkentik a szervezet gyulladásszintjét, ezáltal csökkentik a szív-, a cukorbetegség és az ízületi gyulladások kialakulásának esélyét.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X