Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva, mi történik, ha felborul a bioritmusod

Durva, mi történik, ha felborul a bioritmusod

alvásanyagcserebetegségbioritmusegészség
0

Írta:

Az ideális az, ha a pihenés és étkezések minden nap körülbelül azonos időben történnek. Ha ebben nincs állandóság, az komoly egészségügyi kockázatokkal is járhat, hiszen óriási zavar keletkezik a bioritmusodban.

Elhízás

Ha túl későn kelsz, és éjfél bőven elmúlik, amikor nyugovóra térsz, akkor az emésztési folyamataid felborulhatnak. A késői vacsora nagyon megterhelő a szervezet számára, ráadásul teljesen felboríthatja az anyagcserédet, ez pedig komoly súlygyarapodáshoz is vezethet. Ha egy-két órával korábban fekszel le, már akkor pozitív változásokat tapasztalhatsz rövid időn belül szervezeted működésében, ráadásul a pluszkilóktól sem kell tartanod.

Gyorsabb öregedés

Nem véletlen, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen éjszakai műszakot vállalnak, sokkal gyorsabban jelentkeznek az öregedési folyamatok. Az alvásra a legideálisabb az este 10, 11-től a másnap reggel 6, 7 óráig tartó időszak. Ekkor van a legsötétebb, és a test is ekkor tud legkönnyebben regenerálódni. Ha teheted, te is feküdj le legkésőbb este 11 órakor, hogy ne kelljen tartanod a korai ráncosodástól és az ősz hajszálaktól.

37323118 - tired overworked woman resting while she was working writing notes

Gyakoribb megbetegedések

Nem csak külső jegyekben mutatkozik meg a bioritmus felborulása; az egészség is megsínyli a rendszertelen életmódot. Aki nem figyel eléggé a napirendjére, az sokkal könnyebben lesz beteg, náthás, gyakrabban döntik le a betegségek a lábáról. Sajnos a komolyabb megbetegedésekre is hajlamosabbak azok, akiknek nincs megfelelő rendszer az életükben.

Nem lesz pontos a szervóra

Minden emberben ketyeg egy szervóra, ami a nap minden egyes szakában más és más szervek egészségéért dolgozik. Ha mindig más időpontban kelünk-fekszünk-étkezünk, összezavarjuk a szervóránkat, így testünk az adott szerv regenerációját nem tudja elvégezni. Ez hosszú távon azért veszélyes, mert a szervezet működése felborul, és akár komoly egészségügyi problémákat is tapasztalhatunk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X