Főoldal > EGÉSZSÉG > Megfáztál? Így gyógyulj gyorsan!

Megfáztál? Így gyógyulj gyorsan!

betegségegészségmegfázásnátha
0

Írta:

Már napközben is érezted, hogy kapar a torkod, estére viszont már a zsebkendőt is sűrűbben kell használatba venned, mint egyébként? Ilyenkor nincs több kétség, megfáztál. Na de mi mindent lehet tenni az ellen, hogy ez a kellemetlenség még jobban elhatalmasodjon rajtad?

Vegyél forró fürdőt

Ezeken a sötét, hideg estéken egyébként is jót tesz a léleknek, ha forró fürdőben áztatod magad egy darabig, amint hazaérsz a munkából, ám ha a megfázás jeleit kezded magadon tapasztalni, mindez egyenesen kötelező. Nem számít, hogy szalad a lakás, vagy hogy azt az egy mosást még mindenképpen be kell raknod: az legyen az első dolgod, amint hazaérsz, hogy teleengeded a kádat forró vízzel, és addig áztatod magad, amíg tested minden egyes porcikája át nem melegszik.

Vacsi? Gyümölcs!

Ha megfáztál, valószínűleg az ételt sem kívánod annyira, mint egyébként, de persze semmiképpen sem fekhetsz le úgy, hogy nem ettél valamit. Ez a valami pedig ez esetben jó, ha friss zöldséget vagy gyümölcsöt jelent, amikből nem csak erőt meríthetsz, de tele vannak vitaminnal, és egész biztosan, hogy jól is fognak esni ezek a finom falatok.

54596700 - sick woman with thermometer. flu. woman caught cold

Igyál forró gyógyitalokat

A megfázás általában nem jár együtt magas lázzal, esetleg hőemelkedés tapasztalható, de ahogy a neve is jelzi, gyakran vagyunk ilyenkor fázósabbak vagyunk. Erős gyógyszerekre ilyenkor nincs szükség, jólesnek viszont ilyenkor a forró italok, és a legjobb, ha sok gyógynövényekből készült teát fogyasztasz. Jelentősen felgyorsíthatod a gyógyulási folyamatokat, ha csipkebogyó-, kakukkfű-, hársfavirág- és kamillateát iszol. Ráadásul a sok folyadék átmossa a szervezetedet, így a kórokozók sokkal hamarabb elpusztulnak.

Emeld meg a C-vitamin adagodat

Dicséretes, ha télen is sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, de mivel a friss növényekből sajnos ilyenkor jóval kevesebb található meg a standokon és az üzletek polcain, vitaminkészletünk is jelentősen megcsappan. Ilyenkor nem tudsz mást tenni, szintetikus módon kell pótolnod a C-vitamint. Minden nap vedd be az ajánlott napi adagot, ám amikor érzed, hogy kezdődik az orrfolyás és a tüsszögés időszaka, többszörösére is megemelheted az adagot a gyorsabb gyógyulás reményében.

Izzadd ki magadból a betegséget

Akár egy éjszaka alatt is jelentősen javíthatsz a helyzeteden, ha odafigyelsz néhány apróságra. Lerövidítheti a betegség lefolyását az, ha kiizzadod magadból a betegséget. Akkor se csavard lentebb a fűtést éjszakára, ha egyébként hűvösebb hőmérsékleten szeretsz aludni, vegyél zoknit, a pizsid fölé egy melegítőfölsőt, és dobj még egy plédet a takaródra. Ha hiszed, ha nem, az éjszakai izzadással azok a nyavalyás bacilusok is gyorsabban elpusztulnak majd.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X