Főoldal > DIÉTA > Itt az 5 legjobb méregtelenítő őszi gyümölcs

Itt az 5 legjobb méregtelenítő őszi gyümölcs

antioxidánsegészséggyümölcsméregtelenítésvitamin
0

Írta:

Fogyj és légy egészségesebb ezekkel a gyümölcsökkel

Ideje beiktatnod az őszi méregtelenítő kúrát, amivel akár koplalás nélkül is búcsút mondhatsz a fölösleges kilóknak. Ennek a diétának az alapja, hogy a lédús, rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöket fogyasztasz, melyek javítják a keringést és a májfunkciót, ezzel segítve szervezetednek a káros méreganyagok távozását. Megmutatjuk, hogy mely gyümölcsök a leghatékonyabbak ezekben a hónapokban.

Füge

Semmi sem pótolja az igazi friss, érett fügét, sem ízben, sem jó tulajdonságaiban. Igen tápláló, rostban gazdag gyümölcs. Rendben tartja a bélműködést, jelentős a méregtelenítő hatása, és kúraszerűen is fogyasztható 2-3 héten keresztül reggeli, illetve délelőtti gyümölcsként. Felpörgeti az anyagcserét, de fontos, hogy minimum 3 liter folyadékot igyál meg mellé naponta.

Alma

Olykor a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Az alma már-már annyira hétköznapi gyümölcs lett, hogy sokszor el is felejtjük, mennyi jótékony hatása van. Ebből az egyik, hogy kiváló salaktalanító hatásának köszönhetően segítségedre lehet a méregtelenítésben, ráadásul éhezned sem kell a kúra ideje alatt, hisz két étkezés között nem csökken a vércukorszinted, mert az almában található szénhidrátok szinten tartják azt. Emellett C-vitaminban gazdag, így továbbá erősíti az immunrendszered, és kordában tartja a hízásért felelős hormont. Magas kálium- és magnéziumtartalma pedig nemcsak a csontokra és az idegrendszerre van kedvező hatással, de a zsírégetést is elősegíti.

, Image: 253465535, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, SoFood

Gesztenye

A gesztenye gazdag a zsíranyagcseréhez nélkülözhetetlen E-, B- és C-vitaminban, ásványi anyag értékei kimagasló, káliumtartalma miatt vízhajtóként is hatásos. A gesztenye cukormentes és alacsony energiatartalmú alapanyag, ezért megfelelően elkészítve beilleszthető a fogyókúrás étrendbe. Élelmirost-tartalma jelentős, és ennek kulcsszerepe van az egészséges testtömeg elérésében. A testsúlycsökkentő, illetve fenntartó hatása elsősorban annak köszönhető, hogy az élelmi rostok nagy vízfelvevő képességük révén teltségérzetet okoznak. Ez a teltségérzet viszonylag hosszú ideig tart, így kis energiatartalmú étkezésekkel is biztosítható a jóllakottság érzése. Minimális zsiradékot, koleszterint pedig egyáltalán nem tartalmaz.

Vörös áfonya

A vörös áfonyát legtöbben felfázás elleni hatásáról ismerik. Emellett azonban méregtelenítő ereje sem elhanyagolható. Minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és ez a vörös áfonyára is igaz. Vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása.

Naspolya

A naspolya gyümölcse is rendkívül gazdag vitaminokban. Magas a pektintartalma, amely segíti az anyagcserét, méregteleníti a szervezetet és rendben tartja a vér koleszterinszintjét. Ez az anyag a bélbe jutva az ott jelenlévő baktériumok hatására jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán. Hatására salakképző anyagok jutnak a bélbe, ami székrekedés esetén enyhíti a panaszokat. Tartalmaz még vasat és kalciumot, emellett jelentős mennyiségű cserzőanyagot is, így fogyasztása nem csak ajánlott, de hasznos is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X