Főoldal > DIÉTA > Fogyasztó szuperfinomság a gesztenye

Fogyasztó szuperfinomság a gesztenye

diétafogyásgesztenyegyümölcslapos hastáplálkozás
0

Írta:

A gesztenye rendkívül gazdag E-vitaminban, mely elengedhetetlen részét képezi – vagy kellene, hogy képezze – az étrendednek. Éppen ezért a gesztenye jelentős helyet foglal el az egészséges táplálkozásban, mivel összetétele a zöldségekhez, gyümölcsökhöz áll a legközelebb.

Már a rómaiak is gesztenyét ettek

Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt az öreg kontinensen. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé telepítették. Fontos táplálékuk volt: a magjából lisztet őröltek. Jelentősebb szelídgesztenyések Magyarországon az Alpokalján találhatók, mert mi sem akartunk kimaradni a jóból, már a 19. század végén sem.

Jót tesz minden sejtednek

Jótékony hatása a tested minden sejtjében érezhető. Segíti az agy működését, csökkenti a szívbetegségek és a trombózis kockázatát. Jó eséllyel csökkenti a különböző rákfajták kialakulásának kockázatát, valamint görcsoldó hatása is ismert. Általános immunrendszer erősítő hatással is rendelkezik. Az egészségügyi hatásokon kívül lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását. Mindezen problémák elkerülhetők az optimális mennyiségű E-vitamin bevitelével, amiben a gesztenye bővelkedik. 10 dkg gesztenye napi E-vitamin szükségleted 10 százalékát is fedezni tudja.

gesztenye2.jpg ()

Testsúlycsökkentő finomság

A fogyókúrás étrend mindig alacsony energiatartalmú, élelmi rostban gazdag, éppen ezért a gesztenye tökéletes választás. A helyesen kialakított testtömegcsökkentő étrend alapját a zöldség-főzelékfélék, a teljes értékű gabonatermékek, a sovány húsok, húskészítmények, halak, a tejtermékek, a tojás és a gyümölcsök képezik. Az energiaszegény étrend szempontjából a natúr gesztenye alacsony energia-, zsír- és magas élelmirost-tartalommal bír: 100 g gesztenye 7,5 g élelmi rostot tartalmaz. Az élelmi rostok nagy vízfelvevő képességük révén teltségérzetet okoznak. Ez a teltségérzet viszonylag hosszú ideig tart, így kis energiatartalmú étkezésekkel is biztosítható a jóllakottság állapota.

Gesztenye a konyhában

Ízhatása lehetővé teszi sokoldalú felhasználását és különböző jellegű, ízvilágú ételek készítését. Nemcsak desszertek, hanem pástétomok, előételek, húsételek, húspótló ételek, levesek, mártások, párolt köretek készítéséhez is kiváló. Egyes ételekben akár a gabonát és burgonyát is helyettesítheted vele.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X