Főoldal > DIÉTA > 6 kérdés a gesztenyéről

6 kérdés a gesztenyéről

egészséggesztenyeorvosság
0

Írta: and

Milyen ásványi anyagokat tartalmaz? A termés csaknem 50 százaléka szénhidrát, 44 százaléka víz, kiemelkedő arányban tartalmaz káliumot, valamint sok foszfor, kalcium és magnézium található benne. Vitaminok közül leginkább C-vitamint, E-, B1-, B2- és B6-vitamint nyerhetünk belőle, de nagy mennyiségben lelhető fel benne a nyomelemek közül vas, mangán, cink és réz is. Milyen ételt készíthetünk belőle? […]

Milyen ásványi anyagokat tartalmaz?

A termés csaknem 50 százaléka szénhidrát, 44 százaléka víz, kiemelkedő arányban tartalmaz káliumot, valamint sok foszfor, kalcium és magnézium található benne. Vitaminok közül leginkább C-vitamint, E-, B1-, B2- és B6-vitamint nyerhetünk belőle, de nagy mennyiségben lelhető fel benne a nyomelemek közül vas, mangán, cink és réz is.

Milyen ételt készíthetünk belőle?

A szelídgesztenyéről először a közkedvelt sült gesztenye és a gesztenyepüré jut legtöbbünk eszébe. Édes íze miatt viszont igazán különleges párosítás sült húsokkal is. Alkalmas rá, hogy helyettesítse a gabonaféléket, így bizonyos területeken kenyeret sütnek, tésztát készítenek belőle.

gesztenyecikk.jpg ()Mire ügyeljünk elkészítésekor?

A gesztenye héja fog, erre érdemes odafigyelnünk az edény kiválasztásakor. Fedő alatt, bő vízben főzzük fél órát, héját és az alatta található bőrt pedig még melegen távolítsuk el róla. Ha sütni szeretnénk, először késsel vágjuk meg, majd tepsiben, néha megrázogatva körülbelül 1 órára rakjuk forró sütőbe. Gesztenyemassza készítésekor a fél órán át főzött, majd meghámozott gesztenyéket melegen daráljuk le, azután ízlés szerint keverjük össze mézzel és rummal.

Hogyan használjuk orvosságként?

Levelét leforrázva, teaként fogyasztva hasznosíthatjuk köhögés, légcső- és hörghurut, valamint tüdőbetegségek gyógyítására. Emellett kiválóan alkalmas a nyálkahártya ingereinek csillapítására. Kérgét megszárítva poríthatjuk, mely mézzel elkeverve szintén csökkenti a köhögést és vérzéscsillapító hatása is van. Káliumtartalma nyugtatóan hat a belekre, hasmenés esetén nyersen fogyasszuk a gesztenye belsejét. A termés alkalmas a trombózis kialakulásának mérséklésére és visszértágulat kezelésére is.

Mire használhatjuk a háztartásban?

Levele segít fénylővé, csillogóvá tenni a hajat, használhatjuk samponhoz keverve is. A zöld gesztenye segít a muslicák távoltartásában, a barna termések pedig a molyokat űzik el. Magas keményítőtartalma akár ruhák keményítésére is alkalmazható.

Hogyan tároljuk?

Néhány hétig száraz és hűvös helyen tartsuk, hűtőben akár hónapokig eláll. Felhasználás előtt ellenőrizzük, nem romlott-e meg: a vízbe dobott gesztenyék közül az úszik a víz tetején, ami már megérett a kidobásra.  Az elkészített gesztenyemassza akár 1 évig is fogyasztható a fagyasztást követően.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X