Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, amiért állandóan tüsszögsz

6 ok, amiért állandóan tüsszögsz

allergiairritációtüsszentéstüsszögés
0

Írta:

Sokat és gyakran tüsszögsz? Ne bagatellizáld el! Allergia, irritáció vagy érzékenység is lapulhat a tüsszögés hátterében!

A tüsszentés a szervezet egyik védekező mechanizmusa: az orrunkban lévő kis szőrszálak felfogják a baktériumokat, amelyek könnyen irritálhatják az orrnyálkahártyát, de ha mégsem, akkor tüsszentés formájában szabadulunk meg tőlük. Amennyiben viszont egyre többször kapod magad a tüsszögésen, érdemes utánanézned, hogy mi is okozhatja ezt a kényes problémát!

1. Allergiás vagy

Akár évtizedekig is el lehet lenni allergiás tünetek nélkül: van úgy, hogy csak a negyedik X után lesz valaki allergiás a parlagfűre, a szmogra vagy a pollenre. A fényérzékenység, az orrfolyás, a könnyes szemek és az állandó tüsszögés mind-mind az allergia tünetei közé tartozik, amit csak allergiavizsgálat segítségével lehet biztosan megállapítani. Jó hír, hogy a hideg időben az allergiás panaszok többsége is megszűnik, tehát ha az évnek ebben a szakaszában tör rád a tüsszögés, valószínűleg más áll a háttérben.

2. Megfáztál

Az emberek többsége a téli mínuszokban fázik meg, de az az igazság, hogy a meghűlés az év bármely szakaszában elérhet. A tüsszögés a megfázás egyik legelső tünete, ezután jön csak az orrfolyás, a nátha, a fejfájás, a felfázás és a láz. Az esetek 80%-ban a tüsszögés háttérben egyértelműen a megfázás áll – legalábbis ezt bizonyítják az Oxford Egyetem tanulmányai.

3. Érzékeny vagy az állatszőrre

Felnőttkorban is kialakulhat az állatszőr-allergia, de az is lehet, hogy csak bizonyos fajtájú kutyákra, macskákra vagy érzékeny. Ha a probléma akkor jelentkezik, mikor sokat vagy állatok között, vagy mindig csak egy kutyás/macskás barátnőd házában tör rád a tüsszögési roham, végeztess magadon allergiatesztet!

36056870 - woman with cold, sneezes and tissue paper in flu season

4. Gyakran utazol repülőn

Talán furcsán hangzik, de igaz: ha a melegből a hidegbe repülsz, nagy rá az esély, hogy a leszállás után pár percig tüsszögni fogsz. Ne aggódj, ez hamar elmúlik! Csak a szervezet reagálja túl a hőmérsékletingadozást és a légnyomásváltozást.

5. Cigarettafüstöt lélegzel be

Állandóan cigiznek a körülötted lévők, netán te is szoktál cigarettázni? A füst könnyen irritálhatja a nyálkahártyát, ezért mihamarabb szokj le róla! Ha a baráti társaságodban a leszokás nem opció, ügyelj arra, hogy mindig levegőztetve legyen az a helyiség, ahol vagytok – vagy keress magadnak új barátokat!

6. Az ételek irritálják a nyálkahártyádat

Azt már mindannyian tudjuk, hogy hagymapucoláskor a meghűléshez hasonló tüneteket produkál a szervezetünk, nemrég viszont az is kiderült, hogy a fűszerek is okozhatnak erős érzékenységi tüneteket. A chili, a paprika, a bors és a fahéj, valamint a por állagú élelmiszerek (pl. kakaó, liszt, sütőpor) belélegzése erős tüsszentési ingert produkálhat. Ha gyakran jön rád a tüsszentés a konyhában, érdemes felkeresned egy allergológus szakembert.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X