Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket biztosan nem tudtad a tüsszentésről

Ezeket biztosan nem tudtad a tüsszentésről

egészségirritációorrtüsszentés
0

Írta:

Az orrod viszket, szuszogva veszed a levegőt, a szemed könnyezik, mély levegő és hapci! A tüsszentés egy önkénytelen reakció, melyet az orrodba került irritációt okozó dolgok, például haj, szőr, pollen, apró bogarak jelenléte vált ki.

1. A nap tüsszentésre késztet

Ha belenézel a napba, egy teljesen reflex alapú reakció indul el, melyet tüsszögési szindrómának hívunk. A jelenség nem kizárólag a nap hatására indul be, hanem bármilyen erős fény is kiválthatja. Mivel a probléma a lakosság csupán 10-30%-ánál jelentkezik és nem káros, a kutatók nem igazán vizsgálják, a mai napig nem tudják pontosan, mi okozza a reakciót.

2. Jobb a szex

Bizony, érdekes összefüggés, hogy a tüsszentés utáni szeretkezés sokkal jobb a tüsszentésmentes szexnél. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a tüsszentés reakciót vált ki a paraszimpatikus idegrendszer részéről, ami alapvetően a pulzusért, emésztését és ébredésért felelős.

3. A tüsszentés gyors

1950-ben egy biológus, William Firth Wells megmérte a tüsszentés sebességét. Az eredmény lenyűgöző, ugyanis 100 méter/secundumos gyorsasága 224 kilométer/órás sebességnek felel meg. Persze az értékek eltérőek lehetnek, mert arra is rájöttek a kutatások során, hogy a nagyobb testű emberek sokkal nagyobbakat és gyorsabbakat tüsszentenek.

4. Álmodban nem tudsz tüsszenteni

Elgondolkodtál már azon, miért nem szoktunk felkelni tüsszögni? Amikor lefekszel, az orrodban lévő nyálkahártyák megduzzadnak, ami miatt indokolt lenne, hogy érzékenyebbé váljon az orrod. De a REM-fázisban, amikor mélyen alszol, tulajdonképpen az összes izmod megbénul (kivéve természetesen azokat, melyek az életben maradáshoz szükségesek).

5. A szemed becsukódik, amikor tüsszentesz

A gyerekek körében terjed az a hiedelem, ami szerint a tüsszögéstől kirepül a szemgolyó. Nos, ez nem lehetséges (igen, tudósok már tesztelték ezt is). A szemünket nem azért csukjuk be, hogy ezt elkerüljük, hanem mivel összeköttetésben áll az orr a szemmel, ez csupán egy reflex.

6. Nem állítja meg a szívedet

De jelentősen lelassítja. Az első dolog, amit akkor csinálsz, ha valami irritálja az orrodat, hogy veszel egy mély levegőt és bent tartod. A mély levegő megfeszíti az izmokat a mellkasban és növeli a tüdőben a nyomást, mindez pedig az első pillanatban felgyorsítja a szíved és csökkenti a vérnyomásod. Ha kiengeded a levegőt, a vérnyomásod lecsökken, a szíved pedig lelassul, mely egy pillanatra olyan lehet, mintha a szíved kihagyna, de ne aggódj, ez nincs így.

7. El kell takarnod a szád, amikor tüsszentesz

Anyukád nem csak téged akart idegesíteni, amikor mindig rád szólt, hogy tedd a kezed a szád elé, amikor tüsszentesz vagy köhögsz. A kutatások szerint a tüsszentés során „kilövellt” bacik sokkal tovább tartózkodnak a levegőben, mint azt korábban gondolták. Ha a kezed a szád elé teszed, nem fertőzöl meg másokat és te sem szívod vissza a vírusokat, baktériumokat.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X