Főoldal > EGÉSZSÉG > Allergiás vagy a hidegre? Ezt tedd!

Allergiás vagy a hidegre? Ezt tedd!

allergiahidegallergiatél
0

Írta:

Nem csak nyáron, pollenszezonban kínozhat az allergia. A hideg hatására is kialakulhat kóros immunválasz.

Egyre több embert érint a kellemetlen bőrtünetekkel járó hidegallergia. Súlyosabb esetben az egész szervezetet érintő anafilaxiás sokk is kialakulhat. Az okokra nehéz rájönni, de a kezelést minél előbb érdemes megkezdeni.

Időszakos tünetek

A bőrkiütések, a viszketés sokféle okra vezethető vissza, de néhány jelből beazonosíthatod, hogy valóban hidegallergiáról van-e szó.

  • Hideg levegőnek kitett bőrfelületen csalánkiütés megjelenése
  • Viszketés, kivörösödés télen a szabadban
  • A kézfej duzzanata, ha hó vagy hideg víz éri
  • Ajakduzzanat jéghideg italok fogyasztása esetén

Olykor előfordul, hogy komolyabb érzékenység esetén szapora szívverés, testszerte kialakuló ödéma, ájulás lép fel. Ilyenkor sürgős orvosi beavatkozásra van szükség! Ám ha enyhébbek a tünetek, akkor se törődj bele, hogy együtt kell élned a betegséggel. Ha tökéletesen nem is tudsz megszabadulni tőle, de nagymértékben enyhítheted a tüneteket.

Idegen betolakodó a hideg?

Mint minden allergiás reakciónál, így a hidegallergiánál is úgy érzékeli a szervezet, hogy olyan behatás éri, amelyre fokozott immunválasszal kell reagálnia. Megemelkedik a hisztamin szint, ez váltja ki a panaszokat, szinte azonnal, amint a hideghatás érvényesül.

A probléma megjelenése fokozott, ha fiatal felnőtt vagy, ha egyéb fennálló betegségeid vannak, különösen májgyulladás, illetve, ha a családban is előfordult már hidegallergia. A megfigyelések szerint az érzékenyebb bőrűeknél, a vírusfertőzésekre hajlamosabbaknál könnyebben kialakul.

43474231 - winter portrait of female with beautiful blue eyes outdoor

Abban bízhatsz, hogy az idő múlásával csökkennek, esetleg meg is szűnnek a tünetek. Addig azonban menj orvosi vizsgálatra, majd az ott ajánlott kezelést kiegészítheted természetes módszerekkel.

Fokozatosság és életmód

A gyógyszeres kezelés rendszerint antihisztaminok szedéséből áll, a téli időszakban folyamatosan.

Fontos, hogy az étrended alacsony hisztamintartalmú legyen! Kerüld a sajtokat, a savanyú káposztát, vörösbort, csokoládét, mogyorót. Fogyassz sok nyers és párolt zöldséget, a zöld tea és a szőlőmag kivonat is jótékony hatású.

Ha hideg időben kilépsz a szabadba, viselj kesztyűt, védd a lehető legtöbb bőrfelületet. Hideg vízű medencében, vagy nyáron egy tóban történő úszás alkalmával először csak a kezedet, karodat merítsd a vízbe, majd fokozatosan a többi testrészedet. Így nem éri hirtelen hideghatás a szervezetedet. A kialakult bőrvörösség, viszketés csökkenthető aloe vera géllel, körömvirág krémmel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X