Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testedben, amikor mérges vagy

Ez történik a testedben, amikor mérges vagy

dühizommérges
0

Írta:

Amikor frusztrált vagy, az nem csupán a kedveden látszik, de fiziológiai tünetei is lehetnek a mérgednek. Megmutatjuk, hogyan hat a harag a testedre tetőtől talpig.

Agy

Amikor dühös vagy, úgy érzed, hogy az agyad menten felrobban. Ez nem csoda, mert a vér elkezd a fejedbe áramlani, ettől érzed a nyomást. Kutatások szerint a stroke kockázata körülbelül háromszor akkora az idegességet követő 2 órán belüli időszakban. A vérzéses stroke kockázata, vagyis annak a fajtának, amikor egy ér elpattanása okozza a gondot, az is a háromszorosára nő idegességet követően.

Bőr

Amikor céklavörössé változol az idegességtől, az a bőrödnek sem tesz jót. Az idegesség közvetlen kapcsolatba hozható az atópiás dermatitisszel, vagyis krónikus bőrgyulladással, ami fájdalmas és igen kellemetlen.

43847259 - angry businesswoman shouting on phone in office

Szív

Ha elveszted a fejed, az körülbelül 8 és félszeresére növeli a szívinfarktus kockázatát. Ahogy a stroke esetében, itt sem csak akkor vagy veszélyben, amikor éppen forrongsz. Miután lecsillapodtál, még 2 órán keresztül veszélyben van a szíved. A kutatások szerint a sokat mérgeskedő embereknek nagyobb az esélye magas vérnyomás, mellkasi fájdalom és más szív- és érrendszeri problémák kialakulására.

Tüdő

Egy tudományos kutatás szerint a sokat idegeskedő  és mérgelődő emberek tüdőfunkciója sokkal gyatrább a nyugodt életet élőkénél. A Harvard kutatói szerint ez annak köszönhető, hogy a stresszhormon megemelkedett szintje fokozza a gyulladások számát és mértékét a légzőszervek környékén.

Hát

Az egyik legtipikusabb és leggyorsabban jelentkező tünet, hiszen szinte determinált, hogy ha mérges vagy, elkezd fájni a hátad, a nyakad vagy az izmaid. Az idegesség hatására nő a stresszhormon szintje, ez pedig kihat az izmaidra. Vigyázz ilyenkor a hirtelen mozdulatokkal, mert könnyebben sérülést szenvedhetnek a feszült izmok.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X