Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testeddel, ha kevés vizet iszol

Ez történik a testeddel, ha kevés vizet iszol

emésztésfolyadékitalvíz
0

Írta:

A folyadékfogyasztás fontosságáról nem lehet eleget beszélni. Mivel testünk nagy része víz, muszáj biztosítani számára az elegendő mennyiséget, különben komoly egészségügyi gondokkal is számolhatunk.

Székrekedést okoz

Ha kevés vizet fogyasztunk, olyan emésztési problémák is felléphetnek, mint például a székrekedés. A folyadék ugyanis segít lazán tartani a salakanyagot, hogy az a megfelelő időben ürülhessen ki a szervezetből. Folyadék híján a széklet tovább marad a bélrendszerben, ami nem csak kellemetlenségeket, de a visszaszívódó méreganyagok miatt akár komolyabb betegségeket is okozhat.

Fejfájáshoz, migrénhez vezet

Sokan panaszkodnak egy-egy keményebb munkanap után fejfájásra, amit a feszített tempóval és a közelgő határidőkkel magyaráznak. Viszont ha megnéznénk, ezeknek az embereknek a bevitt folyadék mennyisége elegendő volt-e napközben, azt tapasztalnánk, hogy nem. A pörgősebb napokon ugyanis egész egyszerűen elfeledkezünk a vízivásról, ami komoly fejfájáshoz, akár migrénhez is vezethet. Fájdalomcsillapítás gyanánt gyógyszer helyett próbálkozzunk először inkább egy nagy pohár vízzel.

45811381 - healthy drink for healthy life. close-up of young woman pouring fresh lemonade to glass while standing at the wooden desk

Lelassul az anyagcsere

Az egyik leghatékonyabb fogyókúrás technika a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék pótlása. A víz nem csak telíti az emésztőrendszert, de a már bevitt tápanyagok hatékonyabb felszívódását is segíti. Ha nem iszunk eleget, lelassul az emésztés, így az anyagcsere is, az elfogyasztott ételek pedig zsír formájában raktározódnak a test különböző pontjain.

Leterheli a szívet

Kevés folyadékbevitel esetén még a vérünk is besűrűsödik, ami hosszú távon igen veszélyes lehet. A keringés lelassul, a szívnek pedig sokkal intenzívebben és keményebben kell dolgoznia azért, hogy az oxigént és a tápanyagokat időben eljuttathassa a sejtekhez. Ez komoly szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet, ezért jobb, ha még időben rászoktatjuk magunkat a rendszeres vízivásra.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X