Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi a teendő, ha túl sok kávét ittunk?

Mi a teendő, ha túl sok kávét ittunk?

egészségtelenkávékoffeinkoffeintúladagolás
0

Írta:

Ezt teheti, akinek nem sikerült mértéket tartani.

Sokan megszokásból, vagy a társaság miatt szaladnak le kávézni, mások pedig azért isszák, mert tényleg élénkebbnek, éberebbnek érzik magukat tőle. De persze, mint annyi minden mással, a kávéval is túlzásba lehet esni – ha túllépjük a napi 600 milligrammos fogyasztási értéket, az már az orvosok szerint is túl sok a jóból: hiper-éberek, nyugtalanok lehetünk, és remegni kezdünk.

Mit tegyünk, ha úgy érezzük, túl sok kávét ittunk?

A szakemberek első lépésként azt tanácsolják, hogy kezdjünk el vizet inni, ami egyrészt enyhíti a koffeintúladagolás tüneteit, másrészt pedig meggyorsítja a koffein távozását a testünkből.

Emellett könnyű sporttal is segíthetjük a koffein kiürülését szervezetünkből. Fontos, hogy ne terheljük meg a testünket, ne sportoljunk túl sokáig vagy túl keményen, mert az ebben az esetben nem célravezető (sőt, legfeljebb csak rosszabbul leszünk tőle). Egy kis sétával, esetleg könnyű kocogással (csak ha jól esik), néhány jóga- vagy Pilates-gyakorlattal viszont nem lőhetünk mellé.

Kálium- és magnéziumtartalmú ételek fogyasztása is segíthet ilyenkor – jó ötlet elmajszolni egy banánt.

Rengeteg koffein bevitele után ritkán, de előfordulhat, hogy mellkasi fájdalom, nehézlégzés, hányás, görcsök, szabálytalan, gyors szívverés, zavartság is fellép – ilyen esetben ne is húzzátok az időt, a lehető leggyorsabban irány az orvos!

72093135 - enjoying fresh coffee. top view of beautiful young woman holding cup while relaxing on couch at home

Meddig tart, míg a koffein kiürül a szervezetünkből?

Kilenc és fél óra is eltelhet, mire a testünkbe jutott koffein a felére csökken (nem ürül ki teljesen, de akkor már csak a fele dolgozik bennünk). Ezért is ajánlott meggondolni, hogy lehúzzuk-e azt a negyedik presszókávét, vagy inkább egy kis mozgással és fokozott folyadékfogyasztással (lehetőség szerint friss víz ivásával) próbálunk kicsit felélénkülni.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X