Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 ok, amiért soha nem szabadna műanyag palackból innod

6 ok, amiért soha nem szabadna műanyag palackból innod

folyadékműanyagműanyag palack
0

Írta:

A víz a legegészségesebb dolog, amit megihatsz – ennek ellenére a tudósok egyetértenek abban, hogy palackozott vizet inni nem a legjobb dolog.

Bár a palackozott italok közvetlenül nem veszélyeztetik sem az egészségedet, sem a Földet, mi mégis tudunk pár nyomós indokot arra, hogy miért mellőzd a műanyagpalackok használatát!

1. Káros vegyületeket termelnek

Ha egymás után többször is felhasználod a műanyag palackodat, napsütésnek, hőségnek, esőnek – netán a mosogatógép használatának – kitéve, káros vegyi anyagok is kioldódhatnak a vizedbe A 3-as és a 7-es kóddal ellátott műanyagok hő hatására BPA (Biszfenol A) vegyületet termelnek, amely bizonyítottan hozzájárul a rákos megbetegedések, a cukorbetegség és a pajzsmirigy zavarok kialakulásához.

2. Megnehezítik a teherbeesést

A Reproductive Toxicology 2013-as kutatása szerint a lombikbébi programban résztvevők 80%-nak magas BPA szintje van a vérképében – ehhez pedig az állandó műanyag palack használat is hozzájárulhat.

3. Növelik a betegségek kockázatát

A Circulation 2012-es tanulmánya megállapította, hogy a magas BPA-szinttel rendelkezők fokozott kockázattal vannak kitéve a szív-és érrendszeri betegségeknek. Bár azt nem sikerült a tudósoknak bebizonyítani, hogy a magas BPA-szint egyértelműen összefügg a műanyag palack használatával, az biztos, hogy az esélyeket nem csökkenti, hanem inkább növeli ez a faktor.

9198442 - close up of empty used plastic bottles on white background with clipping path

4. Rengeteg baktérium van rajtuk

Hacsak nem üvegből vagy acélból készült poharakból iszol, elég nagy rá az esély, hogy a többszörös műanyag palack felhasználás miatt különböző baktériumok jutnak a szájüregedbe – állítja a Practical Gastoenterology magazin tanulmánya. A baktériumok többek között torokfájást, szájaftát, fogromlást, ínysorvadást és más szájfertőzéseket is kialakíthatnak, ha nem cseréled le elég gyakran a műanyag palackodat.

5. Súlyosan szennyezik a környezetet

Bár már egyre több megoldás létezik a műanyag palackok újrahasznosítására, még mindig fontos megemlíteni, hogy a világ műanyagainak csak 1%-át képesek felhasználni a gyártók – ez pedig rettentően kevés. A legfrissebb tanulmányok szerint, ha ez így folytatódik, 2050-re több, mint 12 millió kilónyi műanyagpalackból álló szemét fog összegyűlni a Földön.

6. Sokkal drágább, mint a csapvíz

Egy divatos műanyag üvegben palackozott 1 literes szénsavmentes ásványvíz kb. 100-150 forintba kerül – ugyanezért az árért a Fővárosi Vízművek honlapja szerint 27,25 liter csapvizet ihatunk.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X