Főoldal > EGÉSZSÉG > A jéghideg fürdő tényleg jó a testednek?

A jéghideg fürdő tényleg jó a testednek?

gyulladáshideg vízizomjégfürdő
0

Írta:

Állítólag csökkenti a gyulladásos panaszokat, javítja a vérkeringést és az izompanaszokat is kezeli, de vajon mennyire hatékony?

„Minél hidegebb víz az érinti a testünket, annál nagyobb rá az esély, hogy a vérkeringésünk lelassul, ami csökkenti a gyulladt és felduzzadt területek mértékét – többek között ezért jegeljük a különböző testrészeinket, ha ráejtünk valamit, ahogyan egy izom megerőltetése esetén is gyakran alkalmazzuk a hideg borogatásos módszert.” – mondja Dr. Michael Jonesco, az Ohio State University sportorvosa. „Azt azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az orvostudomány, hogy a jeges víz valóban kedvezően hat a gyulladt területekre. Vannak páciensek, akiknek használt, ám a tudomány mai álláspontja szerint nincs közvetlen összefüggés a hideg víz és a gyulladt testrészek javulása között.” – vallja be a professzor, aki példának egy 2015-ös tanulmányt hoz fel.

A Sports Medicine magazin két évvel ezelőtti kutatása szerint a nagyon megerőltetett, izomlázas lábnak nem tesz jót a hideg víz, még akkor sem, ha a testedzés után 96 órával történik a fürdő, azt viszont megerősíti, hogy ideig-óráig képes újra formába hozni az izmokat, ha extrém kondíciók között (pl. hőségben), hosszú órákon át terheljük őket.  Ez valószínűleg azért van, mert az átforrósodott test mozgása ugyanolyan káros a szervezetre, mintha mínusz fokokban edzenénk, a hideg vizes fürdő pedig képes visszaállítani a test belső hőmérsékletét, ami kedvezően befolyásolja a gyulladásos tünetek csökkenését is.

35423451 - young man standing by ice hole and ready to swim in the winter water

A legfrissebb tanulmányok pedig szintén alátámasztják Dr. Jonesco állításait, ugyanis kiderült, hogy azok az emberek, akik hisznek a hideg vizes fürdő javító hatásaiban, hamarabb túl lesznek a gyulladásos betegségeken, mint azok, akik szkeptikusak.

Ez viszont csakis az agyműködésen és a placebo-effekt hatásain múlik, ami lényegében azon alapul, hogy ha nagyon akarunk hinni egy gyógymódban, mindenféle megmagyarázhatatlan összefüggések nélkül képesek vagyunk meggyógyulni tőle – többek között a homeopátiás szerek és a természettudományos készítmények is ezért lettek olyan sikeresek, pedig nemrégiben hivatalosan is bebizonyították, hogy semmilyen hatással nincsenek az egészségre.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X