Főoldal > EGÉSZSÉG > A stressz is okozhat ekcémát?

A stressz is okozhat ekcémát?

bőrgyulladásbőrpírekcémaekcémásviszketés
0

Írta:

Bőrviszketés, bőrpír, apró hólyagos kiütések. Az ekcéma tipikus tünetei.

Annak ellenére, hogy ez az egyik leggyakoribb bőrbetegség, keveset tudunk róla és kiváltó okairól. Sokan azt gondolják, hogy fertőző betegség, ám az ekcéma nem más, mint a bőr felszínes gyulladása. De valóban ilyen egyszerű lenne a diagnózis? Mi okozhat ekcémát, és hogyan tudjuk a tüneteket megszüntetni?

„Az ekcéma a hám és az alatta lévő kötőszövet nem fertőző gyulladása, amely leggyakrabban a kézen és a lábon alakul ki, de gyakori a hajlati elhelyezkedés is, és vannak olyan páciensek, akiknek az egész testét beborítják az élénkvörös, gyulladt foltok és a viszkető, nedvedző kiütések. Számos típusa ismert. A veleszületett, öröklődő ekcéma tünetei már egész kisgyermekkorban jelentkeznek és bár felnőttkorra elmúlhatnak a tünetek, a bőrszárazság rendszerint egész életen át fennmarad. A panaszokat okozhatja a bőrrel érintkező anyagok, pl. savak, lúgok irritatív hatása, amelyek közvetlenül károsítják a hámsejteket. De akár allergiás reakció is, amelyet a bőrre kerülő allergén anyagok, egyebek között kozmetikumok, hajfestékek, ékszerek válthatnak ki a bőrrel történt ismételt találkozást követően. Ám kevesen tudják, hogy akár a szervezetben lévő körülírt, baktérium vagy gomba okozta gyulladás (góc), ételérzékenység, az alsó végtagok visszérbetegsége és a stressz is okozhatja vagy fokozhatja a tüneteket. Ezért nagyon fontos, hogy szakember segítségével megtaláljuk a kiváltó okokat, és megkezdődjön a megfelelő kezelés” – mondta dr. Fáy Andrea, a Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Hogyan okozhat ekcémát a stressz?

A pszichés stressz nemcsak lelki, de fizikai tüneteket is okozhat. A gyomorpanaszok, szorító mellkas vagy a magas vérnyomás mellet a bőrön is jelentkezhetnek a stressz által kiváltott tünetek, akár ekcéma formájában. A stresszhormonok ugyanis hatással vannak az immunrendszerünkre, és ez befolyásolhatja az ekcéma kialakulását, kiújulását. Ilyenkor, a gyógyulás érdekében a gyógyszeres kezelés mellett a stresszokozó tényezőket is ki kell iktatnunk, vagy meg kell tanulnunk megfelelően kezelni azokat.

Melyek a leggyakoribb stresszfaktorok?

·     Iskolai túlterheltség

·     Munkahelyi nyomás

·     Magánéleti válság

·     Anyagi helyzet

 Hogyan enyhíthetjük a mindennapi stresszt?

  • Első lépésként ismerjük fel a feszültséget okozó helyzeteket, így könnyebb azokat kezelni.
  • A sport kiváló feszültséglevezető, ráadásul boldogsághormonokat is felszabadít, és segít a gondolatok kitisztításában.
  • Aludjunk jól és eleget!
  • Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk tápanyagban és vitaminban gazdag ételeket.
  • Kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást, ugyanis nemcsak egészségtelenek, de az ekcéma tüneteit is fokozzák.
  • Találjunk egy hobbit, foglalkozzunk olyan dolgokkal, amelyek boldoggá tesznek minket.

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X