Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt árulja el rólad az alvópozíciód

Ezt árulja el rólad az alvópozíciód

alvásalvópóz
0

Írta:

Kíváncsi vagy, hogy miért mindig ugyanabban a pózban alszol el? A szakértők szerint nemcsak az egészségedről, hanem a személyiségedről is sokat elárul, hogy hason, háton vagy oldalfekvésben hajtod-e álomra a fejed.

Magzatpóz

A leggyakoribb alvópozíció, mely az alvás közbeni sebezhetőséget hivatott kivédeni. A kutatások szerint kétszer annyi nő alszik magzatpózban, mint férfi, de ez akár a menstruációs fájdalmakra visszavezethető, hiszen ez a pozitúra képes enyhíteni a hasi görcsöket.

Oldalfekvés

Az oldalfekvés a hát- és nyakfájdalmakkal küszködőknek, a kismamáknak, a horkolóknak, valamint a náthával és légúti betegségben szenvedőknek is kifejezetten előnyös – nem csoda, hogy ez a világ második leggyakoribb alvópozíciója!

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy melyik oldaladon alszol el.

45858530 - young beautiful woman sleeping on bed

A bal oldali alvás lazítja az alsó nyelőcsövet, ezért az átlagosnál több gyomorsav kerület a szájüregbe; míg a jobb oldali alvás javítja a vérkeringést és a szívet, hiszen semmilyen plusz nyomás nem nehezedik rá alvás közben.

A nőgyógyászok ennek ellenére sokszor javasolják a kismamáknak a baloldalon való alvást, mert eben a pozitúrában jut a legtöbb táplálékhoz a kisbaba.

Hason fekvés

A legegészségtelenebb alvópozíció, hiszen az összes belső  szerv nyomás alá kerül – csakúgy, mint a gerinc és a nyaki csigolyák. Az orvosok kifejezetten ellenjavallják kismamáknak, áldott állapotban lévőknek, valamint nagy mellekkel rendelkezőknek, akárcsak a nyaki-és háti problémákkal küszködőknek. Amennyiben a felsoroltak ellenére te is azon kevesek közé tartozol, akik hason alszanak, válassz minél keményebb matracot!      

Háton fekvés

A kutatások azt bizonyítják, hogy a háton alvók rendelkeznek a legtöbb energiával, habár a horkolás aránya is magasabb náluk. Érdekesség, hogy a terhesség második felében ez a pozíció növeli a koraszülés esélyét, ezért ha áldott állapotban vagy, inkább aludj az oldaladon!

Kevert pozíciók

A hátadon fekve alszol el, reggelente mégis más pozícióban ébredsz fel? Nagy valószínűséggel azok közé tartozol, akik alvás közben több pozitúrát is felvesznek. Ez nem is csoda: egy friss felmérés szerint éjszakénként 50-80 olyan mozdulatot teszünk, melyről az alvás miatt nem is tudunk. A professzorok szerint egyébként ez az egyik legegészségesebb alvópozíció, mert az izmok folyton mozgásban vannak, és kevesebb eséllyel görcsölnek be.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X