Főoldal > EGÉSZSÉG > Így csillapítsd a magas lázat

Így csillapítsd a magas lázat

betegségegészséggyógyuláslázlázcsillapítás
0

Írta:

Hiába minden óvintézkedés, téged sem kíméltek a vírusok? Ha így van, nem tehetsz mást, mint otthon gyógyulsz, és kezeled a tüneteket.

A láz a szervezet önvédelmi reakciója a kórokozókkal szemben. Azért megy fel ilyenkor a testhőmérséklet egy-két fokot, mert a vírusokkal, bacilusokkal szemben folytatott harc megviseli a testet. Akármennyire is hasznos ez a védekezőképesség, mégsem engedhetjük, hogy túl magasra szaladjon a lázmérő higanyszála, hiszen akár maradandó károkat is okozhat a túl sokáig tartó lázas állapot.

Hűtőfürdő

Emlékszel még gyerekkorodból, hogy mennyire utáltad, amikor forró testtel a hűvös vízbe kellett feküdni? Nem véletlen azonban, hogy ez az egyik leghatékonyabb lázcsillapító módszer. A lázat szinte azonnal lehúzza, és viszonylag tartósan lent is marad a testhőmérséklet. Nem kell félned a kellemetlen hideg víztől: feküdj egy nagy kád meleg vízbe, úgy, hogy jólessen, és ne fázz benne. A trükk az, hogy maradj benne legalább fél óráig, és várd meg, míg lehűl. Ugye, hogy így sokkal barátságosabb?

Folyadékfogyasztás

Bár talán elsőre furcsán hangzik, de bizony akkor is emelkedhet a láz, ha a kiizzadt folyadékmennyiséget nem pótolod. Az aktív verejtékezés ugyanis a szervezet egyik védekezőképessége a túlmelegedés ellen, ami igen hasznos, de hogy legyen mit kiizzadnod, ahhoz innod is kell. Ne legyen kifogás, hogy nem esik jól: sokkal gyorsabban gyógyulsz meg, ha minél több vizet, gyümölcs- és zöldséglevet iszol.

21478234 - young sick woman with a thermometer in her mouth

Lázcsillapító teák

A folyadékpótlást is támogatja az, ha speciális lázcsillapító teákat is fogyasztasz ilyenkor. A legismertebb lázcsillapító növényekből (fekete bodza és fűzfakéreg) készíts főzetet, amit napközben kisebb adagokban fogyassz el. Próbáld ki, még ha nem is hiszel benne, hiszen még mindig jobb, mint gyógyszerekkel teletömni magadat.

Borogatás

Pihenés közben is hűtheted magad, ráadásul még csak fel sem kell kelned az ágyadból. Igen hatásos, ha hideg vizes zsebkendőket, minitörölközőket teszel a csuklódra, bokádra, és a homlokodra is nyomsz egyet. Amint testhőmérsékletűre melegednek a kis ruhaanyagocskák, cseréld azonnal, hogy minél gyorsabban lehúzhasd a lázadat. A legjobb, ha egy edénybe készítesz magad mellé vizet, és néhány jégkockát is dobsz bele. Hatékonysága a hűtőfürdőével vetekszik.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X