Főoldal > EGÉSZSÉG > A chia mag szuper hatásai

A chia mag szuper hatásai

chia magchiamagételsuperfood
0

Írta:

Ha egy igazán egészséges superfood-ra, desszertre vágysz, érdemes beszerezned egy jó nagy adag chia magot. Ez a csodás magvacska ugyanis nem csak isteni ízű, de számos jótékony hatással is rendelkezik.

Jót tesz a csontoknak

A chia magas ásványi anyag és vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert. A benne lévő kalcium, foszfor, mangán elsősorban a csontok egészségéhez járul hozzá, megerősíti azokat, véd a csontritkulástól, amely többnyire nőket érintő betegség, így sokkal többet kell tennünk a megelőzés érdekében, mint férfitársainknak.

Segít a cukorbetegség megelőzésében

Míg a desszertekre, édességekre elsősorban mint bűnös élvezetekre gondolunk, addig a chiamagból készült finomságok egész biztosan védik karcsú alakunkat. Ez egyrészt magas rosttartalmának köszönhető, hiszen a rostdús táplálkozás az emésztést serkentő tulajdonsága miatt a pluszkilóktól is megszabadítja a szervezetet. Másrészt a chia mag rendszeres fogyasztása a vércukorszintet is szabályozza, így a hirtelen megugrásokat elkerülhetjük, ami nem csak egészségünknek, de vonalainknak is jót tesz.

Tablespoon of healthy chia seeds with selective focus and extreme shallow depth of field.

Jót tesz a szív- és érrendszernek

A chia mag gazdag omega-3 zsírsavakban, ami köztudottan segít az érrendszeri problémák megelőzésében, kezelésében. Csökkenti a vérnyomást, és normalizálja a koleszterinszintet úgy, hogy csökkenti a rossz koleszterin értékeket, míg a jó koleszterinét növeli. Ugyanakkor az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázata is csökken, ha rendszeresen fogyasztunk chiamagot.

Sokoldalúan felhasználható

A chia mag enyhén dióra emlékeztető  ízvilággal rendelkezik, amelyet rengeteg ételhez felhasználhatunk. Nagy előnye, hogy beáztatva többszörösére duzzad, így már egy-egy kanálnyi mennyiség is elegendő belőle, ráadásul hihetetlenül gyorsan eltelít. Keverhetjük müzlibe, zabkásába, joghurtba, kefirbe, de szórhatunk belőle salátáinkba és leveseket is sűríthetünk vele. A chia mag növényi tejjel, gyümölcsökkel elkészítve igazi ínycsiklandó, diétás finomság lehet.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X