Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért érdemes korán kelni?

Miért érdemes korán kelni?

alvásébredésendorfinkorán kelés
0

Írta:

Ha alig bírsz reggelente kikászálódni az ágyból, akkor lehet, hogy érdemes változtatnod az alvási szokásaidon. 

Kutatások és felmérések sora igazolja, hogy a korán kelők jobb életvitellel, egészséggel és mentális egészséggel rendelkeznek, mint azok, akik csak éjfél után kerülnek ágyba. Többek között a következő jótékony hatásai lehetnek a korai kelésnek!

Kevesebbet leszel szomorú

Közel 32000 hölgy mentális egészségét vizsgálva arra jöttek rá a tudósok, hogy a korai kelők kevesebb eséllyel lesznek szomorúbbak és depressziósak, mint a hétalvók. Ezzel együtt az is megállapítható, hogy minél többet alszol, annál nagyobb esélyed van a rosszkedvre.

Optimistább leszel

Az endorfin boldogsághormon miatt jobb színben látod a világot: optimistább leszel a terveidet illetően és az önbizalmad is nagyobb lesz, ami a környezetednek is fel fog tűnni.

Jobb lehetőségeid adódnak

A megnövekedett önbizalmad a munkahelyeden és/vagy az iskolában is a javadra fog válni: egyre több lehetőséget fogsz kapni, amiből sok hasznot kovácsolhatsz magadnak.

38776042 - sleepy brunette woman waking up and rubbing her eyes.

Egészségesebben étkezel

Egy friss teszt összehasonlította az éjjeli baglyok és a korán kelők étrendjét, az eredményekből pedig tisztán leolvasható, hogy sokkal tisztábban, kiegyensúlyozottabban és egészségesebben étkeznek azok, akik már korán reggel elkezdik a napjukat.

Jobban teljesítesz

Egy 2008-as amerikai kutatás szerint azok, akik korán kelőnek vallják magukat, jobban teljesítenek az iskolai teszteken, felméréseken, prezentációkon és állásinterjúkon. Még egy ok, hogy ma is korán feküdj le!

Nagyobb eséllyel leszel proaktív

A Harvard Egyetem professzorai szerint a hajnalban kelők felelősségteljesebbek, előrelátóbbak és hosszú távon jobban terhelhetőek, mint azok, akik délig szunyókálnak – ebben mondjuk, biztosan van valami.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X