Főoldal > EGÉSZSÉG > Mindent, amit tudnod kell a probiotikumokról!

Mindent, amit tudnod kell a probiotikumokról!

bélflóraélőflóraemésztésprobiotikum
0

Írta:

Fáj a hasad, ég a gyomrod, azonnal a probiotikumos készítményekhez nyúlsz? Mielőtt tartósan elkezded őket fogyasztani, érdemes kicsit utánajárni, hogy pontosan mit is szedsz be.

Mi is az a probiotikum?

Röviden: jótékony baktériumok. Pontosabban olyan aktív baktériumok és gombák, amiket laboratóriumokban fejlesztettek ki azért, hogy az ember szervezetét még jobban felerősítse és megtisztítsa a káros baciktól! A vastagbélben megtapadva pozitívan segíthetik elő a gyógyulást és megfelelő mennyiségben hasznos szolgálatot tesznek.

A probiotikumok ennek ellenére nem minősülnek gyógyszernek vagy élénkítő szernek, ezért nyugodtan fogyaszd őket akár joghurt, kefír vagy tabletta formájában is!

Tényleg segítenek?

Talán. Sok olyan forrás van, ami megerősíti, hogy a bélflórát jótékonyan befolyásolják a probiotikumok, de tudományosan még nem sikerült bebizonyítani, hogy hatékonyan javítanák a szervezet ellenálló-képességét. Ez minden bizonnyal azért van így, mert tudósoknak még mindig nem sikerült előállítani a testünkben található több millió baktérium valamennyi tenyészetét. Egy új kutatás szerint azonban kifejezetten árt a kognitív (agyi) funkcióknak, rontja a memóriát és az emésztőrendszert sem befolyásolja kellően pozitívan! Az viszont biztos, hogy az akut hasfájással és gyomorbajjal küszködőknek a megfelelő mennyiségű (és minőségű) probiotikum segít helyreállítani a helyes bélflórát, gátolja a savasodást és kiegyenlíti a gyomor pH-értékét.

Biztonságosak?

Nagyon úgy néz ki! Általánosan biztonságosan fogyaszthatóak, bár ha túlzottan magas arányban visszük be őket a szervezetünkbe, hajlamosak felhalmozódni a beleinkben, amik úgyszintén gyomorbántalmakhoz (égés, hasfájás, hasmenés) vezethetnek.

55356341 - illustration about the digestive system

Mikor kell őket fogyasztani?

Minden bizonnyal minden háziorvos ajánlani fogja a probiotikumok fogyasztását, de tényleg ne vidd túlzásba! A probiotikumok NEM vitaminok, nem multivitaminok és nem is étkezési kiegészítők! Baktériumok, amik kis mennyiségben jótékonyak, nagy mennyiségben viszont ártalmasak is lehetnek.

Fáj a hasam, egyek belőle?

Először is próbálkozz egy kis diétával: sós ropi, háztartási keksz, sós főtt krumpli, főtt répa és sok-sok víz! Ha másnapra nem javulsz, érdemes savvédő, több törzsű baktériumot tartalmazó probiotikumot, és ásványi sókat/anyagokat fogyasztanod; de semmiképp se ess abba a hibába, hogy a háziorvosod helyett önhatalmúlag te gyógyítgatod saját magad!

A készítménytől függően a probiotikumokat ugyanis nem kell mindennap fogyasztani, hiszen a megtelepedésük után megtöbbszöröződnek!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X