Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 szuper dolog, amiért érdemes étcsokit enni

6 szuper dolog, amiért érdemes étcsokit enni

csokicsokoládéétcsokoládé
0

Írta:

Az alapvető összetevőkön kívül – kakaópor, kakaóvaj, cukor – olyan „titkos” alkotóelemek is megtalálhatók benne, amelyek jóformán gyógyító hatással rendelkeznek.

 

Kutatások bizonyítják, hogy csokievés után a nők gyakran érzik magukat egyszerre bűnösnek és kielégültnek. Viszont ha megtudják, milyen hatással van rájuk ez „bűnözésnek” vélt örömforrás, egy csapásra elmúlhat a lelkiismeret-furdalásuk. Csak két kocka csoki egy nap, és rendkívüli hatással lesz a szervezetedre.

Segíti az agyműködést

A kakaóban lévő antioxidáns segíti a véráramlást és fejleszti a memóriát. Tehát stresszhelyzetben nem kell mást tenned, csak bekapnod néhány kockát, és máris fokozódik az agytevékenységed. (Egyébként Nobel-díjasok nagy számban fogyasztanak étcsokoládét.)

Védi a szívet

Az epicatechin egyike azoknak az összetevőknek, amik miatt érezzünk a kesernyés ízt, és ami csökkenti is a vérnyomást. Egy kis étcsoki kúra, s 20 százalékkal csökkenhet a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Ellát energiával

Ugyanez az összetevő, az epicatechin felerősíti a sejtek mitokondriális funkcióját, azaz a plusz energiák áramlásában és raktározásában segít. Minél sötétebb a csokoládé, annál több benne a teobromin, így annál jobban serkent. Mivel ez az alkaloid fiziológiai hatása a koffeinéhez hasonlítható, érezhető szervezetünkben az élénkítő hatása.

Hangulatjavító

A kakaóvajban természetes endorfin és kevés anandamide is fellelhető, ami a boldogságot eredményezi. Nem hiába, hogy a rosszkedvűek egyik kedvence ez a fajta hangulatjavító.

Vágyfokozó

Érezted már, hogy csokira van szükséged, de azonnal? Nos, csokievés közben a homloklebeny funkciói felerősödnek, azaz a gondolkodás, beszéd, tervezés könnyebben megy általa. Fura és egyben izgalmas is, hogy az élénkítő és vérnyomásemelő hatása a romantikus éjszakák kedvelt előételévé válhat.

Segíti a testsúly megőrzését

És most következik a legjobb hír: kutatások során jöttek rá arra, hogy a rendszeres csokievők vékonyabbak, mint azok, akik tartózkodnak az édesség fogyasztásától. Persze most nem kell azonnal nekiállnod, és felfalnod az előtted álló csokirudakat.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X