Főoldal > EGÉSZSÉG > Az 5 legalacsonyabb kalóriatartalmú alkohol

Az 5 legalacsonyabb kalóriatartalmú alkohol

cukormentesitalkalória
0

Írta:

Akkor sem kell lemondanunk az alkoholról, ha fogyókúrázunk

Bárhogy is szépítjük, az alkohol természetesen nem része az egészséges életmódnak. Ezt egy idei tanulmány is megerősítette, kimondva, hogy egyetlen korty ital sem tesz jót szervezetünknek. A táplálkozástudományi szakemberek álláspontja szerint, viszont nem kell absztinenssé válnunk, csupán mértéket kell tartani, ami nőknél napi egy poharat, férfiaknál kettőt jelent.

Az egyes italok kalóriatartalmában viszont jelentős eltérés található, így az sem mindegy, hogy mit és abból milyen rendszerességgel iszunk. Egy koktél akár 700 kalória is lehet, míg egy pohár rosé csupán 120 kalória. Ám, ha például minden este elkortyolunk egy 1,5 dl-es, antioxidánsban bővelkedő, vörösbort, az hetente 1300 kalóriával növeli az energiabevitelünket. Ez pedig egy év alatt akár 9-10 kg súlytöbbletet is eredményezhet. Ijesztő, igaz?

Fontos, hogy ne csak az ételre, hanem az alkoholra is kalóriaként tekintsük, ezáltal körültekintőbben fogunk iszogatni. Figyeljünk az elfogyasztott mennyiségre, válasszunk minél tisztább italokat, illetve rendelésnél jelezzük, hogy nem kérünk szirupot, pláne nem extra cukrot a koktélunkba. Az alábbi választásokkal óvhatjuk leginkább alakunkat.

Vodka-szóda citrommal – 96 kalória

Ha a legalacsonyabb kalóriatartalmú alkoholt keressük, garantáltan a vodka lesz a legjobb barátunk. Önmagában is jó választás, ám voda-szódaként fogyasztva szinte alig emeli meg a napi kalóriabevitelünket, hiszen egy pohárral csupán 96 kcal-t döntünk le. Ráadásul mivel az alkohol dehidratál, így a szóda grátiszként ettől is megóv.

Mojito szirup nélkül – 100 kalória

A frissítő mojitoról sem kell lemondanunk, azonban feltétlenül szirup nélkül készítsük vagy kérjük. Egy normál mojito ugyanis 168 kcal-t tartalmaz, szirup nélkül azonban ebből mindjárt 68-at megspórolhatunk. Rummal, természetes édesítővel, mentával és friss lime-mal fogyasztva teljesen ugyanazt az ízvilágot hozza, csak épp light verzióban. Buliban pedig jelezzük a pultosnak, hogy hagyja ki belőle a szirupot és a cukrot, és tegyen bele több mentát és lime-ot.

51606752 - beer glasses on a dark table

Rosé – 120 kalória

Egy pohár könnyű rosé szintén remek választás, addig, amíg nem túl édes. Kerüljük a desszert változatokat, amelyeknek jóval magasabb a cukortartalmuk. Általános szabályként elmondható, hogy minél több alkohol található benne, annál több kalóriát is tartalmaz, így mindig nézzük meg a címkéjét.

Vörösbor – 125 kalória

Az antioxidánsokban gazdag vörösbor számtalan jótékony hatással rendelkezik, többek között gondoskodik a szív- és érrendszerünk egészségéről, gátolja a vérrögök kialakulását, fiatalít, ráadásul rákellenes tulajdonsága is van. Ha görbe este előtt állunk, a vörösbor lehet az egyik legegészségesebb választás. Keressük az olyan száraz borokat, mint a pinot noir vagy a cabernet sauvignon.

Gin-tonik – 120 kalória

Egy átlagos gin-tonik nem éppen alakbarát, de ha cukormentes tonikkal kérjük, jelentősen csökkentjük a benne található kalóriát. Ha nincs zero tonik, legyünk kreatívak, és kérjük vagy készítsük szénsavas víz és friss grapefruit hozzáadásával.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X