Főoldal > EGÉSZSÉG > Így teszi tönkre a szervezeted az alkohol

Így teszi tönkre a szervezeted az alkohol

alkoholalkoholfogyasztásbőregészségitalkárosodásmájtest
0

Írta:

Légszennyezés, stressz, dohányázás – azt gondolnánk, hogy ezek jelentik ma a legnagyobb veszélyt egészségünkre, pedig modern világunkban az alkohol rendelkezik a legdurvább egészségkárosító hatással. A huzamosabb ideje fennálló mértéktelen ivászatnak szinte minden belső szervünk kárát látja, de emellett a kinézetünket és pszichés állapotunkat is negatívan befolyásolja.

Az ajánlások szerint a hölgyek három egység alkoholt, a férfiak pedig négyet ihatnak naponta különösebb egészségügyi kockázat nélkül – egy pohár bor, illetve egy üveg sör nagyjából két egységnek felel meg, a röviditaloknál egy feles egy egységnek minősül. Fontos, hogy a mennyiség nem haladhatja meg a nőknél a heti 14, a férfiaknál a heti 21 egységet. A legfrissebb ajánlások azt javasolják: heti minimum 2 alkoholmentes napot tartsunk. Aki a fenti a mennyiséget rendszeresen túllépi, és mértéktelenül iszik, az egy sor egészségügyi kockázattal számolhat, amelyekre Kollár Renáta, a BODY Kiállítás egyik tárlatvezetője világított rá.

Szívünket is veszélyezteti

A rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás szív- és érrendszerünkre is károsan hat: infarktust, szívritmuszavart és szívizomkárosodást is okozhat. Emellett magas vérnyomás is kialakíthat a hasi erek összehúzódása miatt. „Kevesen gondolnak rá, hogy az alkohol rendkívül kalóriadús, így hozzájárulhat az elhízáshoz is, ez pedig szintén elősegítheti bizonyos szívbetegségek kialakulását” – figyelmeztetett a tárlatvezető, és azt is kiemelte: az alkalomszerű részegség is nehézlégzéshez és szívritmuszavarhoz vezethet.

Májunk raktározza a mérget

Az alkohol – maró hatása miatt – gyomorkárosodást, gyomorfekélyt okozhat, a lebontás során keletkező méreganyagokat pedig a máj elraktározza. Egy idő után a raktározó sejtek már nem működőképesek, így a máj elzsírosodik, ami még visszafordítható állapot, később azonban a májgyulladás, májzsugorodás, illetve az ennek nyomán gyakran kialakuló májrák halálhoz vezethet.

Veszélyben az idegrendszer és az agy

Az idegsejtek károsodása és pusztulása miatt a mértéktelen ivászat szellemi leépülést, memóriazavart, elbutulást, emlékezetvesztést is okozhat. Az idegrendszer károsodik, ami gyakran kézremegést, illetve járászavart eredményez, súlyos esetben kontrollvesztés és az énkép teljes módosulása is felléphet.

48216145 - alcoholism.

Nagy pofon az immunrendszernek

Ha gyakran felöntünk a garatra, szervezetünk immunrendszere gyengül, így jobban ki leszünk téve olyan fertőző megbetegedéseknek, mint például a tüdőgyulladás. Kollár Renáta kiemelte: az alkalomszerű, de nagy mennyiségű italozás is veszélyezteti védekezőképességünket akár már egy nappal a részegség után.

Árt a szépségnek

Pirosas, borvirágos, petyhüdt arc és dekoltázs – a tartós alkoholizálásnak félreismerhetetlen nyomai vannak a bőrön, amely a szesz hatására veszít rugalmasságából, idejekorán ráncosodni kezd. „A hajszálerek tágulása eredményezi a piros foltokat, miközben az arc többi részét szürkéssé és fakóvá változtathatja a rendszeres alkoholfogyasztás” – figyelmeztetett a veszélyekre a tárlatvezető.

A WHO összesítése szerint a magyarok évente fejenként átlagosan 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ez jelentősen több, mint az uniós átlag, ami évi 10,3 liter. Ezzel a számmal 12. helyen állunk a sorban.

Forrás: Felhang Press


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X