Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 ok, amiért ne igyál több alkoholt

7 ok, amiért ne igyál több alkoholt

alkoholcukordiétahizlalóitalmásnaposságrészegségvörösbor
0

Írta:

Napi egy-egy pohár vörösbor, vagy kíméletlen piálások a hétvégi bulin? Nagyon nem mindegy! Az alkoholnak több egészségromboló hatása van, mint gondolnád. Lehet, hogy neked is le kellene tenni az italt?

Sokan szeretik egy-egy pohár vörösborral ’leöblíteni’ a nap végét, ami még belefér, sőt: javíthat is az egészségünkön. Baj csak akkor van, ha már rendszeresen (értsd: havi több alkalommal) előfordulnak a koktélozások, a sörözések és persze a pezsgő is állandó kísérőd lett a bulizásokkor.

Szakértők szerint nem fogod megbánni, ha örökre lemondasz az alkoholos italokról – netán, ha csak pár hétig mellőzöd őket, már az is nagy haladás! Mondunk 8 okot arra, hogy miért is állj ellen az alkoholos italoknak!

1. Horkolni fogsz tőle

Egy friss felmérés szerint, ha alvás előtt pár órával alkoholt fogyasztasz, nagyobb esélyed van a horkolásra! Ha ez még nem lenne elég, az alvásod minősége is romlani fog – hiába dőlsz ki hamar az alkoholtól! 2-3 óra alvás múltán az agy egyre növekvő alfa hullámokat fog termelni, amiktől többször felébredhetsz az éjszaka folyamán.

Tudtad? Az alfahullámok éber, de ellazult állapotban keletkeznek. Például akkor, amikor a munka után ledőlsz egy kicsit a kanapéra, vagy a jóga közben meditatív állapotba kerülsz. A kreatív embereknek ilyenkor a legjobb a problémamegoldó képességük.

2. Több ételt fogsz tőle enni 

A kutatások szerint azok az emberek, akik két pohár bort vagy sört fogyasztottak a vacsorájuk során, 30%-kal több ételt ettek, mint akik nem ittak alkoholt. Hogy miért? Az alkohol adrenalinja annyira felpörgeti az agyi hipotalamuszt, hogy erősebben érezzük az ízeket és a szagokat – tehát több ételt kívánunk tőle.

3. Sóvárogni fogsz az édességek után

Az alkohol olyan magas boldogságszintre tornázza fel a dopamin nevű hormonjaid, hogy nem akarsz tőle megszabadulni – magyarul, cukorral és édességekkel pótolod az alkohol utáni sóvárgásod.

Tudtad? A másnaposság részben pont a dopamin hormon hirtelen lecsökkenése miatt olyan fájdalmas: a test fejfájással, izomfájdalommal és hányingerrel válaszol az alkohol megvonására.  Nem kérdés, hogy az alkohol ezek után addiktív is lehet!

4. Könnyen meghízol tőle

Meg fogsz lepődni, de az alkoholos italok igazi kalóriabombák! (Például egy margarita koktél legalább 300 kalória, míg a piña colada akár 450 kalória is lehet!) Ezek szerint hiába izzadsz a kondiban és tartasz kemény diétád, ha pár óra alatt „visszaiszod” a ledolgozott zsírpárnákat!

52473174 - clinking glasses with alcohol and toasting, party

5. Száraz lesz a bőröd tőle

Az alkohol vízhajtó, ezért a tested vízháztartása könnyen felborulhat. Amint leteszed a piákat, a bőröd rugalmasabb, simább és hidratáltabb lesz, hiszen semmi sem fogja s elvonni a vizet a testedből. Arról nem is beszélve, hogy az aknéknak és a pattanásoknak is búcsút mondhatsz ha nem iszogatsz egyik napról a másikra!

6. Több esélyed lesz némely betegségek kialakulására 

A Nemzetközi Rák-és Daganatos betegségek Intézete (NCI) kimutatta, hogy az alkohol visszaszorítja a rákos megbetegedések arányát, hiszen minél kevesebbet iszol, annál kevesebb lesz rá az esélyed! Már csak ezért megéri letenni az alkoholt.

7. Több pénzed lesz 

Végül, de nem utolsósorban az anyagiakról se feledkezzünk meg! Gondolj csak bele, mennyi plusz pénzt takaríthatsz meg, ha nem költesz alkoholra! Ha kitartóan gyűjtögetsz, akár egy nyári álomnyaralásra is el tudsz utazni az italokra szánt pénzedből – ugye, milyen szuperül hangzik?

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X