Főoldal > EGÉSZSÉG > A vörösbor jótékony hatásai a szervezetre

A vörösbor jótékony hatásai a szervezetre

alkoholbőregészségéritalvérvörösbor
0

Írta:

Esténként szívesen szürcsölgetsz el egy-egy pohár vörösbort? Nincs ezzel semmi baj, sőt! Számos jótékony egészségügyi hatása van a vörösbor-fogyasztásnak, ezért a mértékletes, jó minőségű ital valódi gyógyszerként hathat szervezeted számára.

Segíthet a daganatok kialakulásának megelőzésében

A vörösborban találhat polifenoloknak számos jótékony hatása van a szervezetre. A káros kémiai reakciók és az ennek következtében létrejövő molekuláris károsodások megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatok kialakulása ellen. Hiába hangzik furcsán, mégis igaz: igyál rendszeresen vörösbort a rák ellen.

Szabályozza a koleszterinszintet

A vörösborban található vegyületek még a koleszterinszint értékét is a megfelelő tartományban tartják. A rossz koleszterin értékét ugyanis csökkentik, míg a jó, védő szerepű koleszterin értékét növelik. Ha tehát neked is problémáid vannak a koleszterinszint-értékeiddel, nyugodtan igyál esténként egy-egy pohár vörösbort.

Gátolja a vérrögök kialakulását

A vérrögök kialakulására több tényező is hajlamosíthat (dohányzás, mozgásszegény életmód, hormonális fogamzásgátlók), de genetikailag is örökölhető a hajlam. Ha tudod magadról, hogy fennállhat nálad is a veszély, fontos, hogy a megfelelő óvintézkedéseket megtedd. Persze a vörösborfogyasztás nem garantálja, hogy megelőzöd a bajt, de mindenesetre kevesebb esélyed lesz rá, ha ezt az italt választod.

47903945 - wine bottle.

Védi a szívet és az érrendszert

A mértékletes vörösbor-fogyasztásnak kifejezetten jó hatásai vannak az egészséges szív- és érrendszerre. És mivel keringési rendszerünk egészsége tulajdonképpen az egyik legfontosabb, különösen fontos mindent megtenni azért, hogy megfelelően működjön a szervezet vérellátása.

Fiatalít

Mivel a vörösbor tele van antioxidánsokkal, valamint C- és E-vitaminban is bővelkedik, nem csak a rák kialakulását előzheti meg, de az öregedés folyamatát is csökkentheti. Aki tehát rendszeresen fogyaszt jó minőségű vörösbort, kevésbé kell tartania a ráncok idő előtti megjelenésétől. Sőt, ebben a csodás nedűben található vegyületek csak még inkább növelik az előbb felsoroltak hatását.

Vírusok ellen is hatásos lehet

A vörösbor előnyei közé sorolható, hogy bizonyos vírusok megelőzésében is nagy segítséget nyújthat. A benne található polifenolok ugyanis gyulladásgátló hatással is bírnak, amik akár a herpeszvírus kórokozójának inaktiválására is képesek. Talán nem tűnik túl hihetőnek, de akár a gyermekbénulás megakadályozásában is szerepet játszhatnak a vörösborban található vegyületek.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X