Főoldal > EGÉSZSÉG > Miért igyál vörösbort?

Miért igyál vörösbort?

bőregészségesflavonoidszőlővörösbor
0

Írta:

Ha tudni szeretnéd, hogy pontosan milyen előnyökre számíthatsz, tölts magadnak egy pohárral, és olvass tovább.

 

Erősíti a csontokat

Brit kutatók a borfogyasztás csontokra gyakorolt hatását vizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy más alkoholos italokkal ellentétben a bor növeli a csontsűrűséget a gerincben.  A kutatásban ezer, a menopauzán már túl levő női ikerpár vett részt, akiket étkezési szokásaikról kérdeztek, majd pedig csontjaik állapotát is megvizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy a borfogyasztók gerincben és csípőben mért csontsűrűsége magasabb volt, mint azoké, akik nem isznak bort, vagy másfajta alkoholt preferálnak. Egyelőre még az orvosok számára sem világos, hogy a bor miképpen hat a csontokra, de feltételezésük szerint a szőlőhéjban fellelhető polyphenol nevű anyag az, amely pozitív hatással bír, és nem maga az alkohol.

Karban tartja az immunrendszert

A floridai egyetem néhány szerencsés egere volt az alanya annak a kísérletnek, amely bizonyította, hogy a vörösbor segít az immunrendszer karbantartásában. A kis rágcsálókkal két hónapon keresztül itattak különböző mennyiségű bor adagokat, illetve más típusú alkoholos italokat, míg rájöttek, hogy a vörösbor támogatja az immunrendszert. Arra ugyan nem találtak választ, hogy pontosan mi a titok nyitja, de valahol a tanninoknál érdemes keresni a választ.

boros2.jpg ()

Csökkenti a szívroham kockázatát

Első ránézésre érdekes paradoxonnak tűnhet, hogy Franciaországban sokkal alacsonyabb a szívroham gyakorisága, mint más országokban, holott a franciák nem kevés zsírt fogyasztanak, és arányaiban is sokan dohányoznak. A kutatók egy ideig csodálkoztak ezen, majd rájöttek, hogy igaz lehet a régi mondás, miszerint borban az igazság, legalábbis a megoldás mindenképpen ott keresendő. A polifenoloknál, hogy egészen pontosak legyünk, amelyek a gyümölcsökben és zöldségekben nagy mennyiségben megtalálható vegyületek, amelyek megakadályozzák a koleszterin lerakódását és beépülését az érfalba.

Igazi flavonoidbomba

A flavonoidok hatékony segítséget nyújtanak a testben lévő káros szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében, továbbá erős egészségmegőrző és betegségmegelőző hatásuk van, jó gyulladáscsökkentők, vírus-, gomba- és baktériumölők, segítenek a sejtek oxigénellátásában és az anyagcsere folyamatokban. Ennyi pozitívum után az ember másra sem vágyik, csak egy jó adag flavonoidra, amelyet egy pohár vörös borban meg is találhatunk.

Segít a vesekő megelőzésében

A Harvardi Közegészségügyi Intézet kutatói által végzett vizsgálatok szerint a bor nagyon hatékony a vesekő kialakulásának megelőzésében. A kutatás során 45 000 személyt vizsgáltak több éven keresztül, részletes információkat kértek tőlük táplálkozási és italozási szokásaikat illetően – mit fogyasztanak rendszeresen és milyen mennyiségben -, majd az értékelésből kiderült, hogy a vesekőképződést jelentős mértékben befolyásolja a folyadékbevitel. A bor mellett a kávé, tea és sör fogyasztása védelmet nyújthat a kő kialakulásával szemben, de az alma, valamint grapefruitlé elősegíti annak kialakulását.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X