Főoldal > EGÉSZSÉG > Korán kelő típus vagy éjjeli bagoly?

Korán kelő típus vagy éjjeli bagoly?

alváséjszakázáskorán kelés
0

Írta:

Az emberek többsége általában 2 csoporton belül oszlik meg: vannak a korán kelő típusok, és vannak, akik nem képesek időben ágyba bújni. Mi a hátránya vagy épp előnye egyik-másik típusnak? Elmondjuk!

Ha hajnali pacsirta vagy, van egy jó hírünk

Ha a reggeli napfény dob fel, akkor te a korán kelők táborát erősíted, aminek nagyon sok előnye van. Pihentetőbb alvás, rugalmasabb személyiség, elégedettség az élettel, nagyobb hajlam a boldogság elérésére és összességében egy egészségesebb szervezet. Kutatások bizonyítják, hogy az ilyen személyek jobban átlátják és megoldják a problémákat, valamint a diákok jobban oda tudnak figyelni és koncentrálni az órákon.

Elhízáshoz vezethet a túl kevés alvás

Szakemberek azt tartják, hogy a későn fekvő emberek sokkal nagyobb kreativitással rendelkeznek és számukra a kevés alvás is elegendő ahhoz, hogy átvészeljék a napot. Azonban azzal is számolni kell, hogy körükben több a depressziós személy, nagyobb a koffein okozta függőség, valamint több alkoholt is fogyasztanak. Ha valakinél szokássá válik az, hogy minden éjszaka kevesebbet alszik, mint 7 óra, csökken az élettartama, valamint a leptin szintje, ami a legfontosabb zsírégető hormon, ez pedig súlygyarapodáshoz vezethet.

A korán kelő nőknél kisebb eséllyel alakul ki mellrák?

A Bristoli Egyetem kutatói a brit rákkutatási konferencián elmondták, egyelőre nem tudni, milyen mechanizmus áll az összefüggés hátterében.

A kutatók 341 DNS-részletet vizsgáltak meg, amelyek alapján az embereket két halmazba sorolták: hajnali pacsirták és éjjeli baglyok csoportba.

Ezután elemezték több mint 180 ezer nő adatait a UK Biobank nevű projekt adatbázisából, valamint majdnem 230 ezer nő adatait a Breast Cancer Association Consortium nevű rákkutató intézet tanulmányából. Kiderült, hogy akik genetikailag pacsirták csoportjába tartoznak, azoknak kisebb az esélyük a mellrákra, mint azoknak, akiknek a génjeit az éjjeli baglyok csoportjába sorolták.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X