Főoldal > EGÉSZSÉG > Lapos has? A jó emésztés segít elérni!

Lapos has? A jó emésztés segít elérni!

bélflórafogyáslapos has
0

Írta:

Ha nyár, akkor bikini, a bikinihez pedig lapos has dukál. De mi a helyzet akkor, ha a rendszeres edzés és a tudatos táplálkozás ellenére csak nem akar lejjebb menni az a pocak? Lehet, hogy az emésztéseddel van a baj?

Az emésztés és bélműködés egészsége az egyik legfontosabb dolog az életünkben: ha az emésztésed nem megfelelő, és a bélflórád egyensúlya felborul, akkor teltségérzetet, feszülő pocakot, puffadást tapasztalhatsz, hasmenés vagy székrekedés is keserítheti az életed. Jó tudni, hogy az emberi bélrendszer felülete hatalmas, ha kiterítenénk, akkor kb. 400 négyzetméternyi területet foglalna el – nem véletlen, hogy ekkora terület „működtetéséhez” több milliónyi bélboholyra van szükség, valamint a bélflórát alkotó mikroorganizmusokra is. Ha ezek jól működnek és rendben vannak, akkor az egész szervezeted jól és egészségesen működik, ám ha egy kis hiba kerül a gépezetbe, az máris problémákat okoz. Ilyenkor jönnek az emésztési panaszok, kellemetlenségek, és a már említett puffadás is, amitől aztán csak nem lesz lapos a hasad. Ha ezt szeretnéd elkerülni, és azt akarod, hogy az emésztőrendszered tökéletesen működjön, fogadj meg néhány jó tanácsot!

Táplálkozz okosan!

Ha étkezel, az elfogyasztott étel a gyomorban való „átalakulása” után a belekbe kerül, a tápanyagok pedig innen szívódnak fel a vérbe. Az elfogyasztott étel átlagosan 24 órát tölt a testedben: 4 órát a gyomorban emésztődik, onnan 6 órára a vékonybélbe kerül, 7 órát „pihen” a vastagbélben, majd 7 órát időzik a végbélben – a hasznos tápanyagok ezalatt felszívódnak, az emészthetetlen maradék pedig székletként ürül ki a szervezetből. Válogasd meg okosan, milyen táplálékokat fogyasztasz, került a mesterséges adalékanyagokat, a cukros, túl zsíros ételeket, és bármit is eszel, rágd is meg alaposan, hogy az emésztőrendszered munkája könnyebb lehessen.
Tudtad, hogy leggyorsabban a szénhidrátok, leglassabban pedig a zsírok bomlanak le?

Igyál elegendő folyadékot

A dehidratáltság lassítja az emésztést, épp ezért érdemes sok tiszta folyadékot inni minden nap. Hogy miért? Azért, mert a szervezet naponta kb. 8 liternyi emésztéshez szükséges nedvet termel, ám ha nem iszol eleget, ezeket a nedveket sokkal nehezebben tudja előállítani, ezzel pedig lassulnak az emésztési folyamatok.

Egyél rostban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket

A jó emésztéshez kell a sok rost, hiszen az emészthetetlen rostok szinte seprűként működve pucolják ki a bélrendszerből az oda nem való salakanyagokat, és megakadályozzák a puffadást – azaz laposítják a hasat! Naponta fogyassz friss, nyers zöldségeket és gyümölcsöket, pl. káposztaféléket, körtét, almát.
Tudtad, hogy az almában található pektin a bélflóra hasznos baktériumainak fő tápláléka?

Válassz pre- és probiotikumban gazdag élelmiszereket

A pre- és probiotikumok jótékony, aktív baktériumok és gombák, amelyek a vastagbélben megtapadva fejtik ki jótékony hatásukat és segítenek a jó emésztésben. Fogyasztásukkal segíthetsz a jótékony mikroorganizmusoknak, hogy megfelelő mennyiségben legyenek jelen a bélrendszeredben. Ha a bélflórád rendben van, akkor erősebb az immunrendszered, javul a közérzeted, és csökken a gyulladások szintje is a szervezeteben. A legjobb probiotikumban gazdag ételek a fermentált ételek, a savanyú káposzta, a kefir, a kovászos uborka, de a túró és sajtfélék is tartalmazzák őket – ezeket fogyaszd gyakran, mert jót tesznek!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X