Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt edd, ha fáradtnak érzed magad

Ezt edd, ha fáradtnak érzed magad

energiaételekfáradtság
0

Írta:

Nem kell feltétlenül egy újabb bögre kávé után nyúlnod, ha fáradtnak érzed magad: vannak olyan ételek, amelyek szintén energiát adnak.

Függetlenül attól, hogy reggel vagy fáradt, ébredés után, vagy éppen délután érzed úgy, hogy mindjárt leragad a szemed, ezek, a Bustle.com által gyűjtött, energiát adó ételek jól jöhetnek. Érdemes nem önmagukban fogyasztanod, hanem a fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat megfelelő arányban vegyítve, ételkombinációkként.

Zabpehely

Az energiát adó ételek között vannak a teljes kiőrlésű gabonafélék, így a zabpehely is. A Journal of Food Sciences And Nutrition folyóirat szerint azok az emberek, akik összetett szénhidrátokban gazdag reggelit fogyasztanak, sokkal ébrebbek és figyelmesebbek, mint azok, akik zsírban gazdag étellel kezdik a napot.

Banán

A banán is remek összetett szénhidrátforrás, és természetes cukor- és aminosav-tartalmának köszönhetően hatékony energianövelő. Tartalmaz egy tirozin nevű aminosavat is, amely elősegíti az éberségi szintet javító norepinefrin képződését is.

Magvak

Fogyaszthatod az olajos magvakat magukban, keverékként, vagy mogyoróvak, mandulavaj, stb. formájában, ezek kiváló ételek a fáradtság elűzésére. Az olajos magvak növelik a teltségérzetet, egészséges zsír- és fehérjeegyensúlyuknak köszönhetően pedig fenntartják az energiaszintet.

Curry

A curry tartalmaz kurkumát, amely kurkumin nevű hatóanyagának köszönhetően javítja a mentális funkciókat és fokozza az általános energiaszintet.

Tojás

A tojás az egyik legjobb reggeli, amely segít stabilan tartani nap közben az energiaszintet. Emellett a benne található kolin nevű B-vitaminnak köszönhetően javítja a verbális és vizuális memóriát.

Étcsokoládé

A kávéhoz hasonlóan az étcsokoládé is tartalmaz koffeint, és fogyasztása javítja a kognitív funkciókat is. Azért túlzásba ne vidd, 1-2 kocka éppen elég egyszerre.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök is jótékonyan hatnak az energiaszintre, mint egészséges szénhidrátok, alacsony cukortartalommal, és a memóriát is javítják.

Zöld leveles zöldségek

A zöld leveles zöldségek fehérjében, rostokban és antioxidánsokban gazdagok. Ha délután kezded fáradtnak érezni magad, próbálj ki például egy szuper zöld smoothiet egy kis spenóttal, salátával.

Lazac

A lazac fehérjében gazdag, így felpörgeti az anyagcserét, és természetesen energiát is ad. A benne található egészséges zsírok pedig gyulladáscsökkentő tulajdonságúak.

Víz

Végül, de nem utolsó sorban, ha fáradtnak érzed magad, fontos, hogy igyál elég vizet is. Még az enyhe kiszáradás is okozhat fáradtságérzetet, ezért tartsd magad hidratáltan egész nap!

Forrás: Bustle.com

Fotó: Getty Images


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X