Főoldal > EGÉSZSÉG > 9 tipp a pihentető, energiát adó alvásért

9 tipp a pihentető, energiát adó alvásért

alvásbioritmusegészségéjszakapihenés
0

Írta:

Nehezen megy az elalvás és felébredni sem könnyebb? Éjszakánként csak forogsz az ágyadban? Tetemes mennyiségű koffein nélkül túl sem tudnád élni a napot? Itt az ideje, hogy változtass a szokásaidon és új szabályokat vezess be!

1. Hagyd ki az italozást!

A szombat este nagyszerű alkalomnak tűnhet, hogy kirúgj a hámból és leguríts pár italt a barátaiddal, de a másnaposságban nem lesz túl sok köszönet. Az alkohol ugyan átmenetileg álmosíthat, de nagyon sokat ront az alvásod minőségén. Tegyél magadnak egy szívességet, és minimalizáld a fogyasztását! Ügyelj arra is, hogy ha mégsem tudsz ellenállni, kortyolj sok vizet is két ital között!

2. Ragaszkodj a napirendedhez!

A kisbabás szülők a megmondhatói, mennyire fontos az alvási rend kialakítása. Ha hétfőn reggel kirobbanó formában szeretnéd kezdeni a hetet, ez a friss ébredés kulcsa. Egy tanulmány során megállapították, hogy azok az emberek, akik hétvégén is mereven ragaszkodnak a hétköznap megszokott alvási ritmusukhoz, sokkal kipihentebbek az év minden napján.

3. Aludj eleget!

A legtöbb embernek valahol 7 és 9 közötti átaludt órára van szüksége. Ki kell tapasztalnod, hogy számodra mi az ideális, ami tökéletesen pihentet és energiával tölt fel, ugyanis a túl sok alvástól is nagyon fáradtnak lehet lenni. És ne feledd, igazán csak az az idő számít, amit az ágyadban töltesz, nem pedig egy sorozat előtt elbóbiskolva a kanapén.

4. Ne aludj túl sokat!

Ha a hétvégét szinte egy az egyben átalszod, attól nem fogsz hétfőn pörögni, sőt, még nehezebben indul majd a hét. Fogadd meg a 2. pontot és tartsd a megszokott ütemet! Így vasárnap este könnyebben fogsz elaludni, és nem kell hajnalig számolnod a bárányokat, majd másnap dupla eszpresszóval indítanod a napot.

5. Tarts egy kis szünetet!

Ha mindenképpen úgy érzed, hogy hétvégén extra alvásra van szükséged, inkább kora délután szundíts 20-40 percet! Ezzel még – talán – nem zavarod össze teljesen a bioritmusodat, és nem fog bekavarni az éjjeli pihenésnek sem.

Beautiful girl sleeps in the bedroom, lying on bed.

6. A testedet is mozgasd meg!

Ugye számodra is kihagyhatatlan a testedzés? Arra is érdemes odafigyelni, hogy minden nap ugyanabban az időben iktasd be a sportolást, hiszen ez is segíthet a napirended megőrzésében, és persze a könnyebb elalvásban.

7. Egy kicsit korábban

Ha nagyon átálltál az éjszakázásra, fokozatosan szoktasd át magad egy normálisabb ritmusra. Minden nap az előzőnél negyed órával korábban feküdj be az ágyadba, így néhány nap alatt sikerülni fog eljutni a kívánt kiindulópontra, amihez ezentúl mindig tarthatod magad.

8. Kövesd a Napot!

A természetes bioritmusod nem az óra számlapjához igazodik, hanem a fényhez. Próbálj meg legalább reggel és este elcsípni valamennyit a napfényből, ha már egész nap egy irodában kell gubbasztanod. De a legjobb, ha napközben is felkeresel egy-egy természetes fénytől világos szobát, és kiélvezed az előnyeit.

9. Állj le a kütyükkel!

Már biztosan rengetegszer hallottad, de muszáj elismételni: a képernyők kék és fehér fényei teljesen haza tudják vágni a pihentető alvást. Az agyunk azon részei, melyek a fényre reagálnak, nem tudnak különbséget tenni a telefon, a TV vagy a Nap fénye között. Ha azt gondolod, hogy rád ez nem vonatkozik, hiszen éjszakai üzemmódra állítottad a mobilod kijelzőjét, nagyon tévedsz. Az elektronika kiiktatása arról is szól, hogy az agyunknak lehetőséget adunk lelassulni, ellazulni. A Facebook görgetése a megjelenő információk által olyan adrenalinlöketet ad, amelyek csakis megnehezítik az elalvást.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X